Η παραγωγή κακάο μπορεί να σώσει τα δάση στη Γκάνα

Το κακάο που καλλιεργείται στα δάση της Γκάνας καταπατά τα φυσικά οικοσυστήματα. Η αύξηση της παραγωγικότητας των υφιστάμενων φυτειών θα μπορούσε να συγκρατήσει την επέκτασή τους.

Η Γκάνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας κακάο στον κόσμο, αλλά πολλοί αγρότες δυσκολεύονται πολύ να τα βγάλουν πέρα. Στην πλειοψηφία τους οι αγρότες είναι κυρίως μικροκαλλιεργητές με γηρασμένες φυτείες που είναι ευάλωτες στις ασθένειες, και η ξηρασία που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή κάνει τη ζωή τους ακόμη πιο δύσκολη. Οι περισσότεροι κερδίζουν μόνο περίπου 2 δολάρια την ημέρα και πολλοί νέοι εγκαταλείπουν τις κοινότητές τους αναζητώντας προοπτικές αλλού.

Στην περιφέρεια Bia της δυτικής Γκάνας, η ολλανδική αναπτυξιακή οργάνωση SNV προσπαθεί να αντιστρέψει αυτή την τάση. Βοηθά τους κακοκαλλιεργητές να αναβιώσουν τις φυτείες τους και τους εκπαιδεύει σε αποτελεσματικές, φιλικές προς το περιβάλλον τεχνικές καλλιέργειας.

Στόχος του έργου είναι η διατήρηση και η βιώσιμη χρήση των δασικών πόρων στα υψηλά δάση της Γκάνας. Κύριος στόχος είναι η καλύτερη εξισορρόπηση της αυξανόμενης καλλιέργειας κακάο με την προστασία των δασών. Μεταξύ άλλων, οι κοινότητες συνεργάζονται με τις εταιρείες κακάο, τους μικροκαλλιεργητές και τις τοπικές αρχές για την ανάπτυξη αλυσίδων εφοδιασμού χωρίς αποψίλωση των δασών.

Μέσα από τη συνεργασία τους με το πρόγραμμα, πολλοί μικροκαλλιεργητές είναι πλέον σε θέση να κερδίζουν ένα καλό εισόδημα από την καλλιέργεια κακάο. Ενώ, δεν είναι λίγοι και οι νέοι που δημιουργούν πλέον τις δικές τους υγιείς φυτείες.

Πηγή: DW