Η τέχνη μας βάζει στο “κλουβί” και μας δείχνει τη σημασία της ελευθερίας

Τρεις συγκλονιστικές καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις άνοιξαν στους δρόμους του Σάο Πάολο, στη Βραζιλία, οι οποίες ζητούν από το κοινό να σκεφτεί τα ζώα που φυλακίζονται για ψυχαγωγία.

Η σύλληψη που ανήκει στον καλλιτέχνη Eduardo Srur, χρησιμοποιεί έργα φτιαγμένα με πλαστικά υπολείμματα και κλουβιά. Κάθε έργο προσπαθεί να δείξει τη σχέση μεταξύ ανθρώπων και ζώων, καταγγέλλοντας τον “αιώνιο εγκλεισμό” στον οποίο υποβάλλονται στους ζωολογικούς κήπους. Μια κίνηση με ιδιαίτερη σημασία καθώς η Βραζιλία είναι η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό εμπορίας άγριων ζώων στον πλανήτη.

Πώς μοιάζουν τα έργα τέχνης του Eduardo Srur;

Ένα από τα έργα, που έχει εγκατασταθεί στο Parque do Povo είναι κατασκευασμένο με περισσότερα από 1.000 κλουβιά που κατασχέθηκαν από την Ομοσπονδιακή Αστυνομία σε επιχειρήσεις κατά της εμπορίας άγριων ζώων.

Το επόμενο, που ονομάζεται “Ενυδρείο”, έχει εγκατασταθεί μπροστά από τη λίμνη του πάρκου Ibirapuera. Διαθέτει μια μπλε δεξαμενή με 30.000 λίτρα νερού, η οποία εποπτεύεται από ένα ομοίωμα πολικής αρκούδας. Το εσωτερικό του είναι γεμάτο με πλαστικά απορρίμματα και ρεαλιστικά γλυπτά παιδιών που κοιτούν απελπισμένα τον έξω κόσμο.

Η εγκατάσταση αυτή υπογραμμίζει επίσης το πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη που προκαλείται από τα ορυκτά καύσιμα και την υπερβολική χρήση πλαστικού, το οποίο μολύνει τους ωκεανούς και πνίγει τη θαλάσσια ζωή.

Το τρίτο, ίσως το πιο σοκαριστικό έργο τέχνης, είναι ένα τεράστιο κλουβί που στήθηκε στην πολυσύχναστη λεωφόρο Paulista. Ζωντανές μαϊμούδες κρέμονται στο εξωτερικό ενός κλουβιού κοιτάζοντας έναν ηθοποιό κλεισμένο στο κλουβί.

Ο καλλιτέχνης είπε ότι η οκτάχρονη κόρη του ήταν μία από τις εμπνεύσεις πίσω από το έργο, το οποίο ελπίζει ότι θα αλλάξει την άποψη της σχέσης μεταξύ ανθρώπων και ζώων για τις μελλοντικές γενιές.

Δείτε εδώ το βίντεο από το τελευταίο του έργο που παρουσιάζει έναν άνθρωπο κλεισμένο σε ένα κλουβί:

Πηγή: euronews