Η υψηλές θερμοκρασίες μας προκαλούν περισσότερο άγχος

Σύμφωνα με νέα έρευνα, υπάρχει αποδεδειγμένη σχέση μεταξύ των καιρικών φαινομένων που σχετίζονται με το κλίμα και του αυξημένου άγχους.

Ενώ υπάρχουν ήδη μελέτες που δείχνουν πώς η κλιματική αλλαγή είναι – εύλογα – μια κοινή αιτία άγχους στους ανθρώπους, η Συμμαχία για την Ψυχική Υγεία και την Κλιματική Αλλαγή (MHCCA) εξέτασε την αύξηση του άγχους που προκαλείται από ένα συγκεκριμένο καιρικό φαινόμενο.

Οι επιστήμονες μελέτησαν μια ομάδα περισσότερων από 850 ατόμων στη Βρετανική Κολομβία του Καναδά, πριν και μετά τον τεράστιο καύσωνα που έπληξε τη χώρα το καλοκαίρι του 2021. Μόνο στη Βρετανική Κολομβία, αυτή η τεράστια αύξηση οδήγησε σε 750 επιπλέον θανάτους. Πολλοί άνθρωποι αναγκάστηκαν να εργαστούν και να κοιμηθούν σε κέντρα ψύξης, όπως κλιματιζόμενα κτίρια και γήπεδα, καθώς οι υποδομές στέγασης δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στην ακραία ζέστη. Ήταν τόσο έντονη που επηρεάστηκαν και οι υποδομές της πόλης. Οι καυτές θερμοκρασίες προκάλεσαν το λύγισμα των δρόμων, το λιώσιμο των καλωδίων ρεύματος και το λιώσιμο των τζαμιών των αυτοκινήτων.

Πώς ο “θερμός θόλος” έπληξε την ψυχική υγεία των Καναδών

Οι ερευνητές του MHCCA έθεσαν στους 850 ανθρώπους μια σειρά από ερωτήσεις πριν και μετά τον θερμικό θόλο για να δουν πώς η εμπειρία της κλιματικής αλλαγής από πρώτο χέρι είχε αλλάξει τις προοπτικές τους. Μετά το καιρικό φαινόμενο, περίπου το 40% των ανθρώπων δήλωσε ότι “ανησυχεί πολύ περισσότερο για την κλιματική αλλαγή” και το 18% δήλωσε ότι “ανησυχεί κάπως περισσότερο για την κλιματική αλλαγή”.

Πριν και μετά τον θερμικό θόλο, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν: “Σκεπτόμενοι τον τόπο όπου ζείτε σήμερα, πόσο πιθανό ή απίθανο είναι να καταστραφεί η περιοχή σας λόγω των αλλαγών που σχετίζονται με το κλίμα;” Το 31,7% των ανθρώπων θεώρησε ότι είναι “πολύ απίθανο” να μην καταστραφεί η περιοχή τους από την κλιματική αλλαγή. Το ποσοστό αυτό μειώθηκε σε μόλις 15,8% μετά το καυτό καλοκαίρι. Και ομοίως, ενώ μόλις το 17,5% των ανθρώπων πίστευε ότι ήταν “πολύ πιθανό” η Βρετανική Κολομβία να καταστραφεί από την κλιματική αλλαγή πριν, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 29,8% μετά.

Το άγχος για το κλίμα είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα

Μια μελέτη-ορόσημο πέρυσι διαπίστωσε ότι το 75% των νέων σε 10 χώρες πιστεύει ότι “το μέλλον είναι τρομακτικό” και το 59% των ανθρώπων δήλωσε ότι ανησυχεί “πολύ” ή “εξαιρετικά” για την κλιματική αλλαγή. Το άγχος για το κλίμα είναι πιθανό να αυξηθεί όσο οι άνθρωποι βιώνουν πραγματικά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που προβλέπουν οι επιστήμονες.

Η έρευνά τους διαπιστώνει ότι το κλιματικό άγχος είναι πιθανό να αυξηθεί μόνο καθώς οι άνθρωποι βιώνουν στην πραγματικότητα τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που προβλέπουν οι επιστήμονες.

Πηγή: euronews