Κένυα: Πλαστικά απόβλητα μετατρέπονται σε ανθεκτικά τούβλα

Τέσσερις νεαροί μηχανικοί στο Ναϊρόμπι της Κένυας αξιοποιούν το πλαστικό μιας χρήσης που η χώρα δεν έχει τη δυνατότητα να ανακυκλώσει, μετατρέποντάς το σε τούβλα.

Τον Ιούνιο του 2020, η Κένυα επέβαλε απαγόρευση της χρήσης πλαστικών απορριμμάτων μιας χρήσης σε προστατευόμενες φυσικές περιοχές, όπως εθνικά πάρκα, παραλίες και δάση. Προηγουμένως, το 2017, η χώρα είχε ήδη γίνει πρωτοσέλιδο με έναν πρωτοποριακό νόμο που προέβλεπε την πανεθνική απαγόρευση των πλαστικών σακουλών.

Ωστόσο, το πλαστικό συνεχίζει να συσσωρεύεται σε ολόκληρη τη χώρα της Ανατολικής Αφρικής. Μόνο στην πρωτεύουσα, το Ναϊρόμπι, παράγονται κάθε μέρα περίπου 500 μετρικοί τόνοι πλαστικών απορριμμάτων. Ενώ η χώρα έχει τη δυνατότητα να ανακυκλώνει ένα μέρος από αυτά, υπάρχει φόβος ότι επιπλέον 500 τόνοι θα εισέλθουν στην αφρικανική χώρα. Αυτό είναι αποτέλεσμα μιας νέας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Κένυας και των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών του 2018, εκτιμάται ότι 13 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων καταλήγουν στους ωκεανούς κάθε χρόνο. Τα θαλάσσια είδη καταπίνουν ή παγιδεύονται από τα πλαστικά απορρίμματα, προκαλώντας μερικές φορές τραυματισμούς ή ακόμη και θάνατο.

Έτσι, η μηχανικός Nzambi Matee ίδρυσε την εταιρεία Gjenge Makers, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του πλαστικού. Ισχυρίζεται ότι τα τούβλα είναι πέντε έως επτά φορές ισχυρότερα από το σκυρόδεμα.

Η Matee και η ομάδα της ανακυκλώνουν πλαστικά καπάκια μπουκαλιών και δοχεία μαγειρικού λαδιού σε τούβλα, τα οποία στη συνέχεια πωλούν σε μεμονωμένους ιδιοκτήτες σπιτιών και σχολεία.

Δείτε ένα βίντεο με όσα κάνει η Nzambi Matee στην Κένυα:

Πηγή: euronews