Καμπανάκι κινδύνου από τη Μαδαγασκάρη για την κλιματική αλλαγή

H περίπτωση της Μαδαγασκάρης, που πλήττεται από την ξηρασία, αποτελεί μια δραματική προειδοποίηση για το τι μπορεί να περιμένει ο κόσμος τα επόμενα χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Αυτό που συμβαίνει στη χώρα είναι «η αρχή αυτού που μπορούμε να περιμένουμε» μπροστά μας καθώς οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη γίνονται όλο και πιο έντονες, λένε οι υπεύθυνοι.

Περίπου 38 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εκτοπίστηκαν πέρυσι λόγω της κλιματικής αλλαγής, καθιστώντας τους ευάλωτους στην πείνα. Στο χειρότερο σενάριο, ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να εκτιναχθεί στα 216 εκατομμύρια εκτοπισμένους λόγω της κλιματικής αλλαγής έως το 2050.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, σχεδόν 30.000 άνθρωποι στη Μαδαγασκάρη θα βρίσκονται ένα βήμα μακριά από τον λιμό μέχρι το τέλος του έτους και περίπου 1,1 εκατομμύριο υποφέρουν ήδη από έντονη πείνα. Το νησί παλεύει με εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, ξηρασία και αμμοθύελλες. Οι καλλιέργειες έχουν μαραθεί και οι σοδειές σπανίζουν. Οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να τρώνε φύλλα κάκτου, τα οποία συνήθως προορίζονται για ζωοτροφές, ανέφερε η υπηρεσία τροφίμων του ΟΗΕ.

Η μικρή χώρα των 27 εκατομμυρίων κατοίκων, αντιπροσωπεύει αναλογικά μόνο το μικρότερο μερίδιο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως. Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων προμηθεύει περίπου 700.000 ανθρώπους στο νησί της Αφρικής με τρόφιμα και συμπληρωματικά διατροφικά προϊόντα για έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες και παιδιά.

Πηγή: Reuters