Κλίμα: Οι νέοι βλέπουν ένα δυσοίωνο μέλλον

Παγκόσμιο “SOS” στέλνει επιστημονική έρευνα για το κλίμα που δημοσιεύει το BBC, με το 60% των νέων να εκφράζει έντονη ανησυχία για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Πάνω από το 45% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσαν ότι τα συναισθήματα τους σχετικά με το κλίμα επηρεάζουν την καθημερινή τους ζωή. Τα τρία τέταρτα από αυτούς δήλωσαν ότι θεωρούν το μέλλον τρομακτικό. Πάνω από τους μισούς (56%) δήλωσαν ότι πιστεύουν πως η ανθρωπότητα είναι καταδικασμένη. Τα δύο τρίτα ανέφεραν ότι αισθάνονται θλίψη, φόβο και άγχος.

Ένας 16χρονος δήλωσε: “Η ζωή είναι γεμάτη από φόβο και θλίψη. Είναι διαφορετικό για τους νέους – για εμάς, η καταστροφή του πλανήτη είναι προσωπική”. Πολλοί από τους ερωτηθέντες αντιλαμβάνονται ότι δεν έχουν μέλλον, ότι η ανθρωπότητα είναι καταδικασμένη και ότι οι κυβερνήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν επαρκώς. Πολλοί αισθάνονται προδομένοι, αγνοημένοι και εγκαταλελειμμένοι από τους πολιτικούς και τους ενήλικες.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι οι νέοι βρίσκονται σε σύγχυση από την αποτυχία των κυβερνήσεων να δράσουν. Λένε ότι οι περιβαλλοντικοί φόβοι “επηρεάζουν βαθιά τεράστιο αριθμό νέων”. Το χρόνιο άγχος για την κλιματική αλλαγή, υποστηρίζουν, αυξάνει τον κίνδυνο ψυχικών και σωματικών προβλημάτων. Και αν τα έντονα καιρικά φαινόμενα επιδεινωθούν, θα ακολουθήσουν επιπτώσεις στην ψυχική υγεία.

“Δεν μετράμε απλώς πώς αισθάνονται, αλλά τι σκέφτονται. Τέσσερις στους 10 διστάζουν να κάνουν παιδιά. Οι κυβερνήσεις πρέπει να ακούσουν την επιστήμη και να μην παθολογικοποιούν τους νέους που αισθάνονται ανήσυχοι”, δήλωσαν οι επιστήμονες μετά τη διεξαγωγή της έρευνας.

Η μεγαλύτερη ανησυχία παρατηρήθηκε στον παγκόσμιο νότο. Το πιο ανήσυχο πλούσιο έθνος ήταν η Πορτογαλία, η οποία έχει δει επανειλημμένες πυρκαγιές. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αποτυχία των κυβερνήσεων όσον αφορά την κλιματική αλλαγή μπορεί να οριστεί ως σκληρότητα σύμφωνα με τη νομοθεσία περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έξι νέοι άνθρωποι έχουν ήδη προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά της πορτογαλικής κυβέρνησης για να υποστηρίζοντας αυτή τη θέση.

Κάποιες ενδεικτικές απαντήσεις των νέων στην έρευνα:

Οι άνθρωποι απέτυχαν να φροντίσουν τον πλανήτη: 83% συμφώνησε παγκοσμίως
Το μέλλον είναι τρομακτικό: 75%
Οι κυβερνήσεις απογοητεύουν τους νέους: 65%
Οι κυβερνήσεις είναι αξιόπιστες: 31%

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι συγκινήθηκαν από την κλίμακα της δυσφορίας. Ένας νέος δήλωσε: “Δεν θέλω να πεθάνω, αλλά δεν θέλω να ζήσω σε έναν κόσμο που δεν νοιάζεται για τα παιδιά και τα ζώα

Πηγή: The guardian