Κλιματική αλλαγή: Οι νέοι φοβούνται να κάνουν παιδιά

Το 40% των νέων φοβάται να κάνει παιδιά, λόγω της ραγδαίας εξέλιξης της κλιματικής αλλαγής και της παράλληλης ολιγωρίας των κυβερνήσεων.

Έξι στους 10 νέους ηλικίας 16 έως 25 ετών, ανησυχούν πολύ ή πάρα πολύ για την κλιματική αλλαγή. Παρόμοιος αριθμός νέων θεωρεί ότι οι κυβερνήσεις δεν τους προστατεύουν μπροστά σε αυτή την πρόκληση και αισθάνονται προδομένοι από την προηγούμενη γενιά. Ενώ το 75% των ερωτηθέντων συμφώνησαν με τη φράση «το μέλλον είναι τρομακτικό» και περισσότεροι από τους μισούς πιστεύουν ότι θα έχουν λιγότερες ευκαιρίες στη ζωή τους σε σχέση με τους γονείς τους.

Την ίδια στιγμή, σχεδόν οι μισοί ανέφεραν ότι νιώθουν ανήσυχοι για την κατάσταση του κλίματος και τον τρόπο με τον οποίο η κλιματική κρίση επηρεάζει και θα επηρεάζει την καθημερινότητά τους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δημοσκόπηση αυτού του είδους μέχρι σήμερα με τη συμμετοχή 10.000 νέων από την Αυστραλία, τη Βραζιλία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ινδία, τη Νιγηρία, τις Φιλιππίνες, την Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Μια 25χρονη ακτιβίστρια για το κλίμα στη Γερμανία, εκτιμά ότι είναι πλέον σύνηθες για τους νέους να ανησυχούν για την απόκτηση παιδιών, «Συναντώ πολλά νεαρά κορίτσια, που ρωτούν αν είναι ακόμα εντάξει να έχεις παιδιά. Είναι μια απλή ερώτηση, αλλά λέει τόσα πολλά για την κλιματική πραγματικότητα που ζούμε. Εμείς οι νέοι συνειδητοποιήσαμε ότι μόνο η ανησυχία για την κλιματική κρίση δεν θα τη σταματήσει. Έτσι μετατρέψαμε το ατομικό μας άγχος σε συλλογική δράση. Και τώρα, αγωνιζόμαστε παντού: στους δρόμους, στα δικαστήρια, εντός και εκτός ιδρυμάτων σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις εξακολουθούν να μας απογοητεύουν, καθώς οι εκπομπές αερίων αυξάνονται σε επίπεδα ρεκόρ» λέει η νεαρή.

Μέσα στον Σεπτέμβρη, η Unicef ανακοίνωσε ότι παιδιά και νέοι σε όλο τον κόσμο φέρουν το μεγαλύτερο βάρος της κλιματικής κρίσης, με 1 δισεκατομμύριο παιδιά να βρίσκονται σε «ακραίο κίνδυνο» από τις επιπτώσεις της κλιματικής κατάρρευσης.

Πηγή: The guardian