Κραυγή αγωνίας μέσω της τέχνης για τις γυναίκες του Αφγανιστάν

Η πρώτη γυναίκα street artist του Αφγανιστάν, Shamsia Hassani, εκφράζει μέσω της τέχνης της τον τρόμο των γυναικών για το μέλλον.

Στο Αφγανιστάν, υπάρχει μεγάλος φόβος και ανησυχία καθώς οι Ταλιμπάν παίρνουν ξανά τον έλεγχο της χώρας μετά από 20 χρόνια. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το πώς θα αντιμετωπιστούν οι γυναίκες, δεδομένης της βαρβαρότητας που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια του τελευταίου καθεστώτος των Ταλιμπάν. Η Shamsia Hassani, η οποία είναι η πρώτη γυναίκα street artist στο Αφγανιστάν, μετατρέπει τα συναισθήματά της σε τέχνη και έχει δημοσιεύσει μια σειρά από σπαρακτικές εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε συνέντευξή της το 2013, μίλησε για την επιλογή της να θέσει τις γυναίκες στο επίκεντρο της τέχνης της. «Στο παρελθόν, οι γυναίκες είχαν απομακρυνθεί από την κοινωνία και αναγκάζονταν να μένουν μόνο στο σπίτι και να ξεχαστούν από τον κόσμο. Τώρα, θέλω να χρησιμοποιήσω τους πίνακές μου για να υπενθυμίσω στους ανθρώπους τις γυναίκες» είχε δηλώσει η ίδια.

Με τίτλους όπως Θάνατος στο σκοτάδι και Εφιάλτης, δεν υπάρχει αμφιβολία για το πώς αισθάνεταιη καλλιτέχνης. Στα έργα της, οι Ταλιμπάν είναι τυλιγμένοι στο σκοτάδι, ξεπροβάλλουν πάνω από τη σκηνή ως απειλητικές φιγούρες. Οι γυναίκες στους πίνακές της είναι ντυμένες στα μπλε, είτε με μαντίλα, είτε με μπούργκα.

Η Χασάνι συνεχίζει να παράγει νέα έργα, προφανώς από το στούντιό της στην Καμπούλ. Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζει ότι η φωνή της, και η φωνή των Αφγανών γυναικών, θα συνεχίσει να ακούγεται.

Πηγή: mymodernmet.com