Μεγάλος νικητής το περιβάλλον στα Βραβεία Νόμπελ

Σε υπέρμαχους της προστασίας του περιβάλλοντος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το Εναλλακτικό Νόμπελ.

Το βραβείο του ιδρύματος Right Livelihood γνωστό ως “Εναλλακτικό Νόμπελ”, απονεμήθηκε φέτος σε τρεις υπέρμαχους της προστασίας του περιβάλλοντος στη Ρωσία, στην Ινδία και στον Καναδά, καθώς και σε μια Καμερουνέζα που αγωνίζεται για την προάσπιση του παιδιών που απειλούνται από τον τζιχαντισμό και την Μπόκο Χαράμ. 

Συγκεκριμένα, η Καναδή Φρίντα Χούσον, υπέρμαχος των αυτόχθονων κοινοτήτων, προερχόμενη και η ίδια από τους Ουετ’σουιτ’ιν στον Καναδά, έλαβε το βραβείο για την εργασία της «υπέρ της επανοικειοποίησης του πολιτισμού του λαού της και της υπεράσπισης της γης του έναντι των ολέθριων σχεδίων των αγωγών».

Η Καμερουνέζα δικαστίνα Μαρτ Ουαντού βραβεύεται για την εργασία της για την προστασία της παιδικής ηλικίας και την προσφυγή στις κοινότητες «απέναντι στην τρομοκρατική εξέγερση και τη φυλετική βία στην περιοχή της λίμνης Τσαντ στο Καμερούν».

Συνιδρυτής της Ecodefense, μιας ρωσικής οργάνωσης για το περιβάλλον, ο Βλαντίμιρ Σίλβιακ βραβεύεται «για τον αγώνα του υπέρ του περιβάλλοντος και τη συμβολή του στο λαϊκό κίνημα εναντίωσης στις βιομηχανίες γαιάνθρακα και πυρηνικής ενέργειας στη Ρωσία».

Τέλος, η ινδική οργάνωση “Legal Initiative for Forest and Environment (LIFE)” βραβεύεται «για τις καινοτόμες νομικές εργασίες της που αποσκοπούν να ενισχύσουν την ικανότητα των κοινοτήτων να προστατεύουν τους πόρους τους, για περισσότερη περιβαλλοντική δημοκρατία στην Ινδία».

Το βραβείο, που απονέμεται κάθε χρόνο από ένα ιδιωτικό σουηδικό ίδρυμα εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια, συνοδεύεται από ένα εκατομμύριο κορώνες (σχεδόν 100.000 ευρώ) για κάθε νικητή.

«Από το Καμερούν μέχρι τη Ρωσία, από τον Καναδά μέχρι την Ινδία, οι ακτιβιστές αυτής της χρονιάς μας δείχνουν πως η διαρκής αλλαγή οικοδομείται χάρη σε μοναχικές κοινότητες», αναφέρει σε μια ανακοίνωση η οργάνωση.

Το βραβείο Right Livelihood δημιουργήθηκε το 1980 από τον Γερμανοσουηδό πρώην ευρωβουλευτή οικολόγο Γιάκομπ φον Ούξκουλ μετά την άρνηση του ιδρύματος Νόμπελ να θεσπίσει βραβεία για το περιβάλλον και την ανάπτυξη. Για τον λόγο αυτόν, το ίδρυμα που το απονέμει διεκδικεί τον τίτλο “Εναλλακτικό Νόμπελ”. Το 2019, είχε τιμήσει τη 16χρονη τότε Σουηδή έφηβη Γκρέτα Τούνμπεργκ, ηγέτιδα της μάχης κατά της κλιματικής υπερθέρμανσης. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ