Μια έκθεση για τις εμβληματικές γυναίκες «πίσω από την κάμερα»

Η έκθεση του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης, με τίτλο «The New Woman Behind the Camera», σημειώνει την πολύτιμη συνεισφορά των γυναικών φωτογράφων.

Η έκθεση του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης, «The New Woman Behind the Camera», είναι εμπνευσμένη από το ιδεώδες της «Νέας Γυναίκας». Η έννοια της «Νέας Γυναίκας» της δεκαετίας του ’20 χτίστηκε πάνω σε ένα δυναμικό πρότυπο μοντερνισμού. Το καρέ μαλλί και το κομψό αλλά μοντέρνο ντύσιμο καθιέρωσε μια γυναικεία φιγούρα γεμάτη αυτοπεποίθηση, ένα σύμβολο χειραφέτησης.

 Homai Vyarawalla, The Victoria Terminus, Βομβάη, 1940

Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερες από 120 φωτογραφίες από γυναίκες φωτογράφους από 20 και πλέον χώρες από τη δεκαετία του 1920 έως τη δεκαετία του 1950, οι οποίες ασπάστηκαν τη φωτογραφία ως ένα μέσο επαγγελματικής και καλλιτεχνικής έκφρασης.

Διανύοντας δύσκολες δεκαετίες, χαραγμένες από παγκόσμιους πολέμους και μια αλλαγή πλεύσης στον κόσμο, οι γυναίκες αυτές πρωτοστάτησαν στην πρωτοπορία του φωτογραφικού πειραματισμού και δημιούργησαν πολύτιμες οπτικές μαρτυρίες, οι οποίες αντανακλούσαν τόσο τις προσωπικές τους εμπειρίες όσο και τους κοινωνικοπολιτικούς μετασχηματισμούς της εποχής. Κάποιες από τις καλλιτέχνιδες κατάφεραν να φτάσουν ψηλά με την τέχνη τους ενώ άλλες διέκοψαν την πορεία τους εξαιτίας των οικογενειακών υποχρεώσεων, του πολέμου ή της εξορίας. Πολλές απορρίφθηκαν από τους κριτικούς της εποχής που αρνούνταν να αναγνωρίσουν την γυναικεία συνεισφορά στην τέχνη.

Tsuneko Sasamoto, 1946

Αυτή είναι η πρώτη έκθεση που αντιμετωπίζει το ζήτημα της γυναικείας φωτογραφίας με έναν διεθνιστικό τρόπο, σε μια προσπάθεια να προβληθούν οι κοινοί τόποι στο έργο τους , σε τομείς όπως το πορτραίτο, η μόδα και η διαφήμιση, ο καλλιτεχνικός πειραματισμός, η φωτογραφία δρόμου, η εθνογραφία και το φωτορεπορτάζ. Ανάμεσα στις εμβληματικές φωτογράφους που περιλαμβάνονται στην έκθεση βρίσκονται οι Μπερενίς Άμποτ, Ίλζε Μπινγκ, Λόλα Άλβαρες Μπράβο, Φλόρεστιν Περώ Κόλινς, Ίμοτζεν Κάνινγκχαμ και Madame d’Ora.

  Genevieve Naylor, São Januário Trolley, 1940

 

Dorothea Lange, Πρόσφυγες από την Οκλαχόμα που κατασκηνώνουν στην άκρη του δρόμου, Καλιφόρνια, 17 Αυγούστου 1936
 Bernice Kolko, Photogram,1944
 Karimeh Abbud, Τρείς Γυναίκες (1930s)

Πηγή: www.theartnewspaper.com