Μια αρχαία πόλη 4.000 ετών στην έρημο του Ιράκ

Ένας αρχαίος αστικός οικισμός που πιστεύεται ότι χρονολογείται στους προβαβυλωνιακούς χρόνους αποκαλύφθηκε σε μια έρημο στο νότιο Ιράκ.

Μια ομάδα Ρώσων αρχαιολόγων και Ιρακινών συναδέλφων τους έκανε την ανακάλυψη στις 24 Ιουνίου στην περιοχή Tell Duhaila στην επαρχία Dhi Qar, περίπου 30 χιλιόμετρα από την αρχαία πόλη Ur. Το εύρημα έρχεται να προστεθεί σε έναν κατάλογο με περισσότερους από 1.200 αρχαιολογικούς χώρους στην περιοχή – μερικοί από τους οποίους δεν έχουν ακόμη ανασκαφεί – σε αυτό που κάποτε αποτελούσε μέρος του δέλτα της Μεσοποταμίας, που συχνά αναφέρεται ως “το λίκνο του πολιτισμού”.

Η πόλη θα μπορούσε να είναι η πρωτεύουσα ενός κράτους που ιδρύθηκε μετά την πολιτική κατάρρευση, στο τέλος της αρχαίας Βαβυλωνιακής εποχής, η οποία προκάλεσε τη συστηματική καταστροφή της αστικής ζωής του πολιτισμού των Σουμερίων.

Τα αντικείμενα που αποκαλύφθηκαν στην περιοχή περιλαμβάνουν μια οξειδωμένη αιχμή βέλους, ίχνη από σόμπες και πήλινα αγάλματα καμήλας που χρονολογούνται στην πρώιμη εποχή του σιδήρου. Η περαιτέρω έρευνα στην περιοχή μπορεί ενδεχομένως να αποκαλύψει και άλλα αντικείμενα μεγάλης σημασίας. Από τον Οκτώβριο, ομάδες από διεθνή πανεπιστήμια και μουσεία, συμπεριλαμβανομένων 10 ιταλικών, αμερικανικών, γαλλικών, βρετανικών και ρωσικών αποστολών, έχουν προγραμματίσει να εξερευνήσουν την τεράστια περιοχή του Dhi Qar.

Η επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτισμού, Τουρισμού και Αρχαιοτήτων στο ιρακινό κοινοβούλιο, Sumaya al-Ghallab, λέει ότι η χώρα πρέπει να εξασφαλίσει τα απαραίτητα κονδύλια και την προστασία για τις ανασκαφικές ομάδες και να δημιουργήσει μια στρατηγική που να καλύπτει ολόκληρο τον αρχαιολογικό χάρτη στο Ιράκ.

Πηγή: www.theartnewspaper.com