Μια ευγενής αποστολή στην Αιθιοπία

Η Αιθιοπία είναι μια χώρα όπου οι περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν από τη γεωργία και η φτώχεια και η βία εξακολουθούν να καταστρέφουν ζωές. Αλλά στην πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα, υπάρχει μια έντονη σκηνή τεχνολογίας και νεοφυών επιχειρήσεων που φαίνεται να ανταγωνίζεται εκείνες της Κένυας, της Νότιας Αφρικής και όχι μόνο.

Η 21χρονη αυτοδίδακτη προγραμματίστρια Betelhem Dessie ασχολείται με τον προγραμματισμό από τα εννέα της χρόνια. Το εξαιρετικό ταλέντο της εντοπίστηκε σε νεαρή ηλικία και η κυβέρνηση υποστήριξε την εκπαίδευσή της, επιτρέποντάς της να μετακομίσει στην Αντίς Αμπέμπα και να αναπτύξει λογισμικό για χρήση στην εκπαίδευση και τη γεωργία, ενώ ήταν ακόμη στο σχολείο.

Μέχρι να ξεκινήσει το πτυχίο της στο Software engineering ήταν ήδη γνωστή. Αποφάσισε όμως ότι το πανεπιστήμιο δεν ήταν γι’ αυτήν και το παράτησε. Αντί να μαθαίνει, ήθελε να διδάσκει.

Η νεαρή Betelhem εξηγεί σε μια παρουσίαση στο Χαράρ πως λειτουργεί ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής

Πως εκδημοκρατίζεται η τεχνολογία στην Αιθιοπία;

Η νεαρή προγραμματίστρια είναι η κινητήριος δύναμη πίσω από δύο πρωτοβουλίες που έχουν μεταμορφώσει τις ζωές και τις προοπτικές δεκάδων χιλιάδων νέων τα τελευταία πέντε χρόνια στην Αιθιοπία. Στο πρόγραμμα Anyone Can Code, που εκπαιδεύει παιδιά 8 έως 18 χρονών στον προγραμματισμό και τις δεξιότητες πληροφορικής, ζητώντας χρήματα μόνο απ’ όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα, οι συμμετέχοντες μαθαίνουν πώς να αναπτύσσουν εφαρμογές και παιχνίδια, καθώς και την ικανότητα να προγραμματίζουν και να ελέγχουν ρομπότ, φώτα και άλλες συσκευές.

Μαθητές της iCog-ACC παρουσιάζουν τα project τους στην αποφοίτηση

Η Dessie δημιούργησε επίσης το Solve IT, έναν πανεθνικό διαγωνισμό καινοτομίας για νέους 18-28 ετών (είτε εργάζονται, είτε είναι άνεργοι, είτε σπουδάζουν), ο οποίος αφορά την εφαρμογή των δεξιοτήτων στην πράξη.

Ενώ η εκπαίδευση παρέχεται συνήθως σε κορίτσια και αγόρια μαζί, ειδικά προγράμματα έχουν εισαχθεί μόνο για κορίτσια σε γυμνάσια, για την ενσωμάτωση θεμάτων, όπως η σεξουαλική αναπαραγωγική υγεία, η έμφυλη βία ώστε να υπάρχει ενημέρωση και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια για τις γυναίκες και τα κορίτσια. Μερικές φορές οι μαθήτριες χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογικές τους δεξιότητες για να αντιμετωπίσουν άμεσα αυτά τα προβλήματα.

Η Betelhem παραδίδοντας μάθημα για τους κώδικες στη Σουηδία

Κοντά στην ολοκλήρωσή του βρίσκεται και το νέο της project που αφορά ένα κινητό κέντρο ηλεκτρονικών υπολογιστών, εξοπλισμένο με φορητούς υπολογιστές, τρισδιάστατους εκτυπωτές και ρομπότ, το οποίο θα περιοδεύσει στη χώρα και αναμένεται να αλλάξει τις ζωές και τις προοπτικές χιλιάδων παιδιών και νέων.

Πηγή: fivemedia.com