Μια καθημερινή «συνήθεια» αγάπης

Ο ιδιοκτήτης ενός οπωροπωλείου στη Θεσσαλονίκη, έχει τα τελευταία χρόνια αποκτήσει μια  καθημερινή συνήθεια που προσφέρει μια πολύτιμη βοήθεια σε όσους την έχουν ανάγκη.

Ο Νίκος Σταματίου κάθε πρωί ξεχωρίζει τα «άσχημα» φρούτα και λαχανικά, τα τοποθετεί σε μια σακούλα και την αφήνει απέναντι από το κατάστημα του, πάνω σε ένα παγκάκι. Στόχος του είναι να βοηθήσει συμπολίτες του που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση.

«Κάνω απλά αυτό που νιώθω. Είναι πάρα πολύ άσχημο να βλέπεις ανθρώπους να ανοίγουν τον κάδο και να παίρνουν πράγματα από τα σκουπίδια. Έχω δει ακόμα και καλοντυμένους με κουστούμι, αξιοπρεπείς και μεγάλης ηλικίας.»

Τους περισσότερους ανθρώπους τους γνωρίζει από τη γειτονιά πολλά χρόνια. «Είναι αυτές οι στιγμές, όταν παίρνουν τη σακούλα, άλλες φορές με κοιτάνε και χαμογελάνε, άλλες μου κλείνουν το μάτι και αρκετές φορές δεν βλέπω καν ποιος τα παίρνει. Απλά κοιτάζω στο σημείο οπού τα αφήνω και λείπουν. Είναι μεγάλη η ηθική ικανοποίηση που νιώθω, δεν θέλω τίποτα άλλο», σημειώνει.

Στην αρχή φρόντιζε να δίνει ο ίδιος τη σακούλα με τα τρόφιμα σε όσους έβλεπε να έχουν ανάγκη και να ψάχνουν στα σκουπίδια, αλλά οι περισσότεροι ντρεπόντουσαν, όπως εξηγεί. Για να μην φέρνει τους ανθρώπους σε δύσκολη θέση αποφάσισε πως η καλύτερη λύση ήταν να αφήνει τις σακούλες ακουμπισμένες σε ένα παγκάκι.

Ο οπωροπώλης βάζει έκτοτε καθημερινά σε σακούλες  μπανάνες, ντομάτες, αγγούρια, πεπόνια, μήλα, και διάφορα λαχανικά που δεν του αρέσουν στην όψη και να τις αφήνει στο απέναντι παγκάκι από το μαγαζί του.

«Το τελευταίο διάστημα, ευτυχώς φαίνεται ότι είναι καλύτερα τα πράγματα», σημειώνει ο ίδιος και διευκρινίζει ότι, «όποια προϊόντα δεν θέλω να τα τοποθετήσω στη βιτρίνα μου, δε σημαίνει ότι δεν είναι και καλά, δεν είναι χαλασμένα, απλά εξωτερικά δεν είναι πολύ όμορφα και αντί να τα πετάω, τα προσφέρω σε αυτούς που πραγματικά τα έχουν ανάγκη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

https://www.alphafreepress.gr/2021/09/16/ellada/nikos-stamatiou-manaviko-thessaloniki-ena-frouto-sto-pagkaki/

https://www.lifo.gr/now/greece/froyta-kai-lahanika-se-anamoni-i-prototypi-idea-enos-manabi-sti-thessaloniki