Μια κούκλα σπάει τα στερεότυπα

Μια κούκλα μπορεί να φανεί πολύ σημαντική για την ταυτότητα ενός παιδιού, εξηγεί η Ellen Brudet.

Η Ellen Brudet γεννήθηκε σε μια πολυφυλετική οικογένεια στο Άμστερνταμ, από λευκή μητέρα και μαύρο πατέρα. Σε μια εποχή που ο κόσμος αντιμετώπιζε ένα πολυφυλετικό ζευγάρι ως κάτι το εξωπραγματικό, η ίδια ως παιδί αντιμετωπίστηκε σαν ένα «εξωτικό μωρό». Μεγαλώνοντας ποτέ δεν κατάφερε να βρει μια κούκλα με την οποία να μπορεί να ταυτιστεί, αφού ποτέ καμία δεν της έμοιαζε.

Όταν η ίδια έγινε μητέρα αναζήτησε μια κάρτα για να ανακοινώσει τη γέννηση του παιδιού της, μια κάρτα που να απεικονίζει ένα μαύρο μωρό. Η Ellen απευθύνθηκε σε πάνω από 60 καταστήματα και εκδότες αλλά δεν μπόρεσε να βρει ούτε μία. Έτσι έφτιαξε μία μόνη της. Το ίδιο συνέβη και όταν 14 χρόνια αργότερα ήρθε το δεύτερο μωρό της. Συνεργαζόμενη με έναν εικονογράφο για τη δημιουργία της κάρτας αυτή τη φορά, συγκλονίστηκε από τις ενθουσιώδεις αντιδράσεις της οικογένειας και των φίλων.

Το 2011 η Ellen ξεκίνησε να πουλάει κάρτες για ειδικές περιστάσεις, για ανθρώπους όλων των χρωμάτων και πολιτισμών. Σε λίγο καιρό πρόσθεσε σαλιάρες και λούτρινα, απέκτησε έναν πάγκο στην αγορά και παρουσίασε μια συλλογή από μαύρες κούκλες που δεν μπορούσες να βρεις πουθενά αλλού στην Ευρώπη.

Η Ellen σχεδίασε τις δικές της κούκλες γιατί, όπως εξηγεί, ήθελε να έχουν μαύρα χαρακτηριστικά και όχι ευρωπαϊκά. Επέλεξε έναν γνωστό κατασκευαστή στην Ισπανία για να τις κατασκευάσει, εξασφαλίζοντας μ’ αυτόν τον τρόπο καλύτερη ποιότητα και εγγυήσεις ασφαλείας.

Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί μεγεθυντικό φακό και ειδική μπογιά για να μετατρέψει κάθε κούκλα σε φτυστή εικόνα του πελάτη. Έτσι δημιουργήθηκαν εξατομικευμένες κούκλες, ορισμένες από τις οποίες έχουν παθήσεις όπως η λεύκη και το σύνδρομο Down.

Το 2018 ο Αμερικανός ράπερ The Game αγόρασε μια από τις κούκλες της με λεύκη για την κόρη του και δημοσίευσε μια κοινή τους φωτογραφία στο Instagram. Οι ακόλουθοι του καταστήματος εκτοξεύτηκαν από 3.400 σε 12.000 μέσα σε μια νύχτα. Πήρε μάλιστα likes από τον Drake, τον Kanye West και άλλες διασημότητες. Τώρα πουλάει τις κούκλες της σε όλες τις ΗΠΑ.

Πηγή: fivemedia.com