Μια νεαρή Γεζίντι κέρδισε το πρώτο βραβείο ζωγραφικής της UNICEF

Η 21 ετών Γάντα Αμί από τη μειονότητα των Γεζίντι που ζει μόνιμα πλέον στο Κιλκίς, κέρδισε το πρώτο βραβείο της UNICEF στην Ελλάδα στον διαγωνισμό για την καμπάνια εναντίον της εμπορίας ανθρώπων.

Ένα ασπρόμαυρο έργο που απεικονίζει ένα αλυσοδεμένο νεαρό κορίτσι να κραυγάζει «…but I am not for sale» (…αλλά δεν είμαι προς πώληση) κέρδισε την πρώτη θέση με 1060 ψήφους, ανάμεσα σε 170 συμμετοχές από όλη την Ελλάδα. Το έργο της Γάντα θα μετατραπεί σε αφίσες και κάρτες της UNICEF στην Ελλάδα ως μέρος της καμπάνιας της εναντίον της εμπορίας ανθρώπων.

«Ήταν μια ωραία ευκαιρία να δείξω το ταλέντο μου σε ένα πολύ σημαντικό θέμα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η 21 ετών ωφελούμενη του προγράμματος HELIOS του συλλόγου OMNES, που δραστηριοποιείται στο Κιλκίς. Παράλληλα, κάνει μνεία στους χιλιάδες αγνοούμενους Γεζίντι που αποτελούν θύματα παράνομων κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων, υπογραμμίζοντας ότι «κανένας δεν πρέπει να ζει κάτι τέτοιο».

Η νεαρή Γάντα διαμένει στο Κιλκίς από το 2019, πρώτα ως αιτούμενη άσυλο στο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ Ι και μετέπειτα στο ενταξιακό πρόγραμμα HELIOS. Σήμερα, εργάζεται ως μεταφράστρια αραβικής και κουρδικής γλώσσας. Η οικογένεια της νεαρής κοπέλας, με τα συνολικά οχτώ παιδιά και τη μητέρα τους, θα μετακινηθούν στη Γερμανία, για να επανενωθούν με συγγενείς. Το ταλέντο της και η μνήμες από τη βράβευσή της θα είναι κάποια μόνο από όσα θα της θυμίζουν την παραμονή της στην Ελλάδα.

Πηγή: CNN.gr