Μια συμπεριληπτική θέα στη Νάπολη

Ο προσβάσιμος τουρισμός που προωθεί τη συμπεριληπτικότητα βρίσκει πρόσφορο έδαφος στην πανέμορφη θέα της Ιταλικής πόλης!

Η φωτογραφία ενός κιγκλιδώματος στο Castel Sant’Elmo (Κάστρο του Αγίου Έλμου) στη Νάπολη έγινε πρόσφατα viral καθώς το κιγκλίδωμα, χαραγμένο με γραφή Braille τόσο στα ιταλικά όσο και στα αγγλικά, περιγράφει την όμορφη θέα στα άτομα με προβλήματα όρασης.

Το ποιητικό κιγκλίδωμα που εγκαταστάθηκε από τον τοπικό καλλιτέχνη Paolo Puddu πριν από έξι χρόνια και εγκαινιάστηκε ως μόνιμο στοιχείο στο κάστρο το 2017, επιτρέπει σε όσους καταλαβαίνουν τη γραφή Braille να διαβάσουν τα λόγια του διάσημου Ιταλού συγγραφέα Giuseppe de Lorenzo και να φανταστούν τη θέα.

Τι είναι ο προσβάσιμος τουρισμός;

Παράλληλα με τις συνεχιζόμενες προσπάθειες να καταστεί ο τουρισμός πιο βιώσιμος, υπάρχουν επίσης αρκετοί ακτιβιστές που αγωνίζονται για να καταστήσουν τη βιομηχανία πιο προσβάσιμη.

Η ποιητική περιγραφή μιας θέας μπορεί να βελτιώσει την εμπειρία των ατόμων με προβλήματα όρασης πέρα από την αναγκαιότητα της καθημερινής ζωής, η οποία συχνά περιορίζεται στη γραφή Braille σε πράγματα όπως οι συσκευασίες ή οι πινακίδες. Οι τουρίστες που είναι τυφλοί δικαιούνται να αποκομίσουν την ίδια ευχαρίστηση από το περιβάλλον τους με εκείνους που έχουν πλήρη όραση.

Το κιγκλίδωμα στο Castel Sant’Elmo με θέα τη Νάπολη

Η εικόνα του κιγκλιδώματος με γραφή braille στο Castel Sant’Elmo, που χαρακτηρίστηκε ως “πραγματικά υπέροχη” από τους χρήστες του Twitter, ώθησε τους χρήστες να μοιραστούν και άλλα παραδείγματα σχεδιασμού χωρίς αποκλεισμούς – όπως ένα γλυπτό του έργου του Μποτιτσέλι “Η γέννηση της Αφροδίτης” στο Ουφίτσι της Φλωρεντίας, που σχεδιάστηκε για να το αγγίζουν όσοι δεν μπορούν να δουν τον πίνακα.
Οι μικρές παρεμβάσεις είναι απαραίτητα προνόμια για τα άτομα με αναπηρία, μικρές παρεμβάσεις, πολύ αποδοτικές από πλευράς κόστους, αλλά στην πραγματικότητα κάνουν τεράστια διαφορά για τους ανθρώπους διάφορες μορφές αναπηρίας.

Γέννηση της Αφροδίτης, Μουσείο Ουφίτσι, Φλωρεντία

Οι εικασίες των χρηστών στο Twitter έδειξαν ότι ο καλλιτέχνης του κιγκλιδώματος Paolo Puddu αποφάσισε ενεργά να μην αποκαλύψει το ακριβές κείμενο που παρατίθεται σε γραφή Braille σε όσους δεν μπορούν να το διαβάσουν. Μια συντονισμένη προσπάθεια, πιστεύουν κάποιοι, για να αρνηθεί σε όσους μπορούν ήδη να δουν από μόνοι τους την εκπληκτική θέα της Νάπολης.

Αυτές οι μικρές αλλαγές μπορεί επίσης να ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να απευθυνθούν σε μια μεγάλη αγορά δυνητικών επισκεπτών που συχνά παραβλέπεται.

Κάτι που ίσως δεν γνωρίζουν όσοι δεν διαβάζουν braille είναι ότι οι αναγνώστες braille μπορούν να διαβάσουν έως και 400 λέξεις ανά λεπτό, σε σύγκριση με τον μέσο όρο των 300 λέξεων ανά λεπτό μεταξύ των ατόμων με όραση.

Πηγή: euronews