Μια υπέροχη γυναίκα στο φεγγάρι!

Η 82χρονη Γουόλι Φανκ είναι το γηραιότερο άτομο που έχει ταξιδέψει ποτέ στο διάστημα.

Η Γουόλι Φανκ, η 82 γυναίκα που ταξίδεψε με τον δισεκατομμυριούχο Έλον Μάσκ στο φεγγάρι, εκπλήρωσε με αυτό το ταξίδι ένα όνειρο ζωής. Μόλις στα 8 της χρόνια, φορώντας μια κάπα του Σούπερμαν, αποφάσισε πως θέλει να γίνει πιλότος και ο μεγαλύτερος της στόχος ήταν από τότε ένα ταξίδι στο διάστημα.

Το 1961 ως μέλος μιας ομάδας γυναικών πιλότων έλαβε μέρος σε δοκιμές για να διαπιστωθεί αν οι γυναίκες ήταν κατάλληλες για διαστημικά ταξίδια. Το πρόγραμμα διεξήχθη από τον ίδιο γιατρό που ανέπτυξε τα τεστ για τους αστροναύτες της NASA. Οι γυναίκες, που έγιναν γνωστές ως Mercury 13, πέρασαν πολλά από τα ίδια τεστ με τους άνδρες, αλλά δεν κατάφεραν ποτέ να «πετάξουν» λόγω του φύλου τους.

Τα επιζώντα μέλη της ομάδας των γυναικών που ανεπίσημα ονομάστηκαν Mercury 13 παρακολούθησαν το 1995 την εκτόξευση του διαστημικού λεωφορείου της Eileen Collins, καθώς έγινε η πρώτη γυναίκα πιλότος του διαστημικού λεωφορείου. Η Wally Funk είναι η δεύτερη από αριστερά.

Η Φάνκ έκανε αίτηση στη NASA δύο φορές και άλλες τέσσερις φορές για να γίνει αστροναύτης αλλά απορρίφθηκε επειδή δεν είχε πάρει ποτέ πτυχίο μηχανικού, σε αντίθεση με τον αστροναύτη John Glenn που όταν επιλέχθηκε για το πρόγραμμα Mercury, δεν είχε επίσης πτυχίο μηχανικού.

Η Funk φορώντας μάσκα αερίου στο πλαίσιο της εκπαίδευσής της στη ΝΑΣΑ το 1961.

Η Φάνκ ήταν η πρώτη γυναίκα εκπαιδεύτρια πτήσεων σε αμερικανική στρατιωτική βάση και η πρώτη γυναίκα που έγινε ερευνήτρια αεροπορικής ασφάλειας για το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών. Συνολικά, έχει καταγράψει πάνω από 19.600 ώρες πτήσης και έχει διδάξει περισσότερα από 3.000 άτομα να πετούν.

Η Wally Funk, μία από τις “πρώτες κυρίες αστροναύτες”, στο πιλοτήριο ενός εκπαιδευτικού αεροπλάνου AT-6 το 1961.

Παλαιότερες μορφές αυτού του gatekeeping απέτρεψαν τόσες πολλές γυναίκες από επιτυχημένες σταδιοδρομίες στις διαστημικές πτήσεις και τη διαστημική επιστήμη. Μετά από μισό αιώνα αναμονής, όμως η Γουόλι Φάνκ δεν το έβαλε κάτω και σε ηλικία 82 ετών εντάχθηκε στο πλήρωμα του πυραύλου New Shepard, ο οποίος εκτοξεύθηκε στις 20 Ιουλίου 2021 στο πολυπόθητο για εκείνη διάστημα.

Πηγές: www.reuters.com/ www.nytimes.com