Μουσικά όργανα από ανακυκλωμένα υλικά

Μια πρωτοβουλία με διπλό αντίκτυπο βοηθάει νέους από μειονοτικές περιοχές και ανακυκλώνει τόνους σκουπιδιών!

Το έργο, που ονομάστηκε “Μουσική της ανακύκλωσης”, έχει ως στόχο να δώσει νέα πνοή σε πεταμένα σκουπίδια, ενώ παράλληλα ωφελεί νέους από φτωχά περιβάλλοντα.

Το έργο διευθύνεται από την ισπανική περιβαλλοντική ομάδα Ecoembes και είναι εμπνευσμένο από την ορχήστρα Cateura της Παραγουάης, η οποία αποτελείται από μουσικούς από μια φτωχογειτονιά που παίζουν όργανα φτιαγμένα από υλικά που βρέθηκαν σε μια χωματερή.

Αφού η Ecoembes προσκάλεσε την ορχήστρα Cateura να εμφανιστεί στη Μαδρίτη το 2014, “η ομάδα αποφάσισε να ιδρύσει το δικό της παρόμοιο σύνολο την ίδια χρονιά”, λέει ο διευθυντής του έργου Víctor Gil.

Η Cristina Vazquez, μια έφηβη Ρομά που μεγάλωσε σε μια παραγκούπολη της Μαδρίτης, δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα έπαιζε βιολί. Αλλά σήμερα είναι πρώτη βιολονίστρια σε μια ευρηματική ορχήστρα που συγκεντρώνει δύο δωδεκάδες άλλους μειονεκτούντες νέους, οι οποίοι παίζουν με όργανα φτιαγμένα από ανακυκλωμένα υλικά. Το βιολί της είναι φτιαγμένο από πολύχρωμα κουτάκια αναψυκτικών, ενώ ένα μπάσο με έγχορδα χρησιμοποιεί για σώμα ένα πατίνι και τα τύμπανα είναι φτιαγμένα από πλαστικά βαρέλια.

Τα όργανα δημιουργούνται από τον οργανοποιό Fernando Soler, τρίτης γενιάς οργανοποιό, και προέρχονται από κονσερβοκούτια, ξύλινα κουτιά, μαχαιροπήρουνα και μέρη απορριφθέντων οργάνων.

Ο ίδιος δήλωσε ότι προσπαθεί να φτιάξει τα όργανα όσο το δυνατόν πιο κοντά στο “κανονικό” τους σχήμα, ώστε τα παιδιά να μην δυσκολεύονται να παίξουν με κανονικό εξοπλισμό στο μέλλον.

Ο Soler ελπίζει ότι σύντομα θα είναι σε θέση να ξαναρχίσει τα εργαστήριά του για την κατασκευή οργάνων, τα οποία είχαν ανασταλεί λόγω της πανδημίας του κοροναϊού. Το όνειρό του είναι να δει έναν από τους μαθητές του να γίνεται “ο οργανοποιός της ανακύκλωσης του μέλλοντος”.

Δείτε παρακάτω το βίντεο με τη διαδικασία κατασκευής των μουσικών οργάνων:

Πηγή: euronews