Οι γυναίκες που σώζουν τους κοραλλιογενείς υφάλους

Μια ομάδα ιθαγενών γυναικών εκπαιδεύεται για τη διαφύλαξη των κοραλλιογενών υφάλων που απειλούνται από την κλιματική αλλαγή.

Οι Γυναίκες της Θάλασσας της Μελανησίας είναι μια ομάδα γυναικών από τη Μελανησία, οι οποίες είναι παθιασμένες με τη θαλάσσια προστασία και οι οποίες είναι πρόθυμες να επιστρέψουν στην κοινότητά τους για να δημιουργήσουν θαλάσσια καταφύγια.

Από το 2017, η ΜΚΟ εργάζεται χέρι-χέρι με τις τοπικές κοινότητες για τη θαλάσσια διατήρηση στις Νήσους Σολομώντα και στην Παπούα Νέα Γουινέα. Το πρόγραμμα κέρδισε πρόσφατα το βραβείο “Πρωταθλητές της Γης” του UNEP στην κατηγορία “Έμπνευση και δράση”.

Η ιδέα προέκυψε όταν ο ιδρυτής του Coral Sea Foundation Dr Andy Lewis έμεινε σε μια απομονωμένη κοινότητα ιθαγενών, ενώ πραγματοποιούσε έρευνα. Μια ντόπια γυναίκα ενδιαφέρθηκε για το έργο του και ρώτησε τον Δρ Λιούις αν θα μπορούσε να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα που θα ενδυνάμωνε τις γυναίκες να ασχοληθούν με την προστασία της θάλασσας.

Λίγα χρόνια αργότερα το Coral Sea Foundation ίδρυσε την πρωτοβουλία Sea Women of Melanesia, η οποία σήμερα αριθμεί πάνω από 40 μέλη και προστατεύει 43 θαλάσσιες περιοχές.

Πάνω από το 25% όλων των θαλάσσιων ειδών ζουν σε κοραλλιογενείς υφάλους και παρέχουν επίσης προστασία των ακτών από τα κύματα, τις καταιγίδες και τις πλημμύρες. Αλλά τα τελευταία 70 χρόνια, οι μισοί από τους υφάλους του κόσμου έχουν χαθεί και το 90% είναι πιθανό να εξαφανιστεί μέχρι το 2050 λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Η οργάνωση Sea Women of Melanesia εκπαιδεύει τις τοπικές γυναίκες σε βασικές δεξιότητες, όπως η θαλάσσια επιστήμη, η κατάδυση με αναπνευστήρα και η υποβρύχια φωτογραφία. Στη συνέχεια, βοηθούν στην παρακολούθηση και αξιολόγηση των επιπτώσεων της εκτεταμένης λεύκανσης των κοραλλιών σε μερικούς από τους πιο απειλούμενους υφάλους του κόσμου.

Και οι τοπικές κοινότητες έχουν επίσης να μοιραστούν τις γνώσεις τους, οι οποίες, όταν συνδυάζονται με την επιστήμη, βοηθούν στην προστασία των υφάλων.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη θαλάσσια προστασία δεν αποκλείει τους άνδρες, αν επιθυμούν να συμμετάσχουν, αλλά οι διοργανωτές πιστεύουν ακράδαντα ότι η συμμετοχή των γυναικών συνεπάγεται περισσότερα οφέλη για το έργο της προστασίας.

Πηγή: euronews