Οι δάσκαλοι στο Αφγανιστάν αψηφούν τους Ταλιμπάν για να μορφώσουν τα κορίτσια

Τρεις μήνες αφότου οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πλήρη εξουσία στο Αφγανιστάν, τα κορίτσια δεν επιτρέπεται να συνεχίζουν τα μαθήματά τους στο δημόσιο σχολείο μετά την έκτη τάξη, τόσο στην Καμπούλ όσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Αξιωματούχοι των Ταλιμπάν λένε ότι τα σχολεία για μεγαλύτερα κορίτσια θα ανοίξουν ξανά στην Καμπούλ και αλλού μόλις γίνουν «οι κατάλληλες ρυθμίσεις διαχωρισμού φύλου». Ωστόσο, καθώς πλέον έχουν περάσει μήνες αφότου οι Ταλιμπάν κατέλαβαν τον έλεγχο της χώρας, πολλοί αναρωτιούνται αν αυτές οι υποσχέσεις θα τηρηθούν.

Η προθυμία γονέων, δασκάλων και μαθητών να αντισταθούν στην de facto απαγόρευση της εκπαίδευσης είναι ένα δείγμα μόνο για το πόσο έχει αλλάξει η κοινωνία του Αφγανιστάν τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Τα κρυφά μαθήματα σηματοδοτούν ότι θα υπάρξει μια έντονη αντίθεση, ιδιαίτερα σε πόλεις όπως η Καμπούλ, στην επιστροφή των σκληρών κοινωνικών κανόνων που επιβλήθηκαν στο παρελθόν.

Οι Ταλιμπάν έχουν μέχρι στιγμής δηλώσει ότι θα σεβαστούν τα δικαιώματα των γυναικών στο πλαίσιο του ισλαμικού νόμου, αλλά δεν έχουν εξηγήσει ποια όρια θα θέσουν. Εικόνες γυναικών έξω από πολλά καταστήματα έχουν σβηστεί και οι γυναίκες έχουν αποκλειστεί από πολλούς χώρους εργασίας, συμπεριλαμβανομένων όλων των κυβερνητικών θέσεων.

Παρόλο τον σκοταδισμό όμως, υπάρχουν πολλοί δάσκαλοι και δασκάλες που κίνδυνο της ζωής τους οργανώνουν μυστικά μαθήματα ώστε τα κορίτσια του Αφγανιστάν να μπορέσουν να λάβουν τη μόρφωση που τους αξίζει και να ζήσουν με αξιοπρέπεια όπως τα τελευταία 20 χρόνια.

Με πληροφορίες από Wall Street Journal