Οι Κυκλάδες συμμαχούν και κάνουν τη διαφορά!

Νησιώτες, Φορείς και Πρωτοβουλίες συμμαχούν και συμμετέχουν σε ανοιχτό διάλογο με θέμα «Φυσικά, στις Κυκλάδες-Κάνοντας τη διαφορά».

Με κύριο σκοπό τη διαφύλαξη του φυσικού πλούτου των Κυκλάδων, διεξήχθη στη Σύρο συνάντηση από το Ίδρυμα για την Προστασία και Ανάδειξη του Περιβάλλοντος στις Κυκλάδες (Cyclades Preservation Fund). Η δικτύωση, η ολιστική προσέγγιση, η επανασύνδεση με τις αξίες του παρελθόντος στο πλαίσιο ενός σύγχρονου μοντέλου διαβίωσης, ο επαναπροσδιορισμός του «ωραίου» στο σήμερα, αλλά και η ενίσχυση της τοπικής περηφάνιας και η ανάδειξη της αυταξίας του φυσικού κεφαλαίου των νησιών σε συνδυασμό με ήπιες μορφές τουρισμού, ήταν μερικές μόνο από τις προτάσεις που διατυπώθηκαν ως αναγκαίες συνθήκες για τη διαφύλαξη του φυσικού πλούτου των Κυκλάδων.

Μία «Σύγκλιση» για τις Κυκλάδες
Υπό την αιγίδα του Φορέα Διαχείρισης Προστατευμένων Περιοχών Κυκλάδων, του Δήμου Σύρου, αλλά με τη συνεργασία της οργάνωσης Plastic Free Greece, εξασφαλίστηκε η συμμετοχή 40 περίπου ατόμων, από 25 φορείς και πρωτοβουλίες 10 νησιών των Κυκλάδων!

Στόχος, η ανταλλαγή ιδεών, γνώσης και κυρίως η ενθάρρυνση του δημιουργικού διαλόγου των εμπλεκομένων φορέων, αλλά και των πολιτών που δραστηριοποιούνται για την βιωσιμότητα των νησιών τους σε πολλαπλά επίπεδα, είτε μέσω της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων, της προστασίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος, του οικο-τουρισμού, είτε μέσω της προστασίας της χλωρίδας και της πανίδας.

Αναγκαιότητα εδραίωσης μόνιμου διαλόγου μεταξύ των νησιωτών
Το πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση έγινε. Και όπως δήλωσε η Άννυ Μητροπούλου, Διευθύντρια του Cyclades Preservation Fund στην Ελλάδα «Είμαστε ευτυχείς και ευγνώμονες που καταφέραμε να βάλουμε γύρω από το ίδιο τραπέζι δεκάδες ανθρώπους και συλλογικότητες -κάποιους από τους ‘local champions’ όπως τους χαρακτηρίζουμε- που ήδη κάνουν τη διαφορά στα νησιά και δραστηριοποιούνται μέσω αξιόλογων πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση αυτή».

Πηγή: cycladespreservationfund.org