Οι λευκές στέγες της Βαρκελώνης

Το φαινόμενο της θερμικής νησίδας της πόλης, που εμφανίζεται όλο και πιο συχνά, έχει αυξήσει τις θερμοκρασίες έως και κατά οκτώ βαθμούς Κελσίου στο κέντρο της πόλης.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, η Ευρώπη θερμαίνεται ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, με τις ετήσιες θερμοκρασίες να αυξάνονται μεταξύ 1,7 και 1,9 βαθμών Κελσίου στις αστικές περιοχές.
Η Βαρκελώνη δεν αποτελεί εξαίρεση, με το 2020 να είναι το θερμότερο έτος της πόλης εδώ και δύο αιώνες – καταγράφοντας μέση θερμοκρασία 16,8 βαθμούς Κελσίου.

Ως απάντηση σε αυτό το πρόβλημα, μια ομάδα ερευνητών για την κλιματική αλλαγή πρωτοπορεί σε ένα σχέδιο για να βάψει τις στέγες της πόλης λευκές – υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να μειώσει τις θερμοκρασίες έως και 4,7 βαθμούς κατά τη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα.

Η έρευνα δείχνει ότι τα προϋπάρχοντα δομικά υλικά στη Βαρκελώνη συγκρατούν την ηλιακή ακτινοβολία κατά τη διάρκεια της ημέρας, συμβάλλοντας στη συσσώρευση θερμότητας σε ολόκληρη την πόλη. Αντίθετα, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν “ψυχρές στέγες” με το βάψιμο των ανώτερων επιφανειών σε λευκό χρώμα. Αυτό θα αύξανε το albedo – το ποσοστό του ηλιακού φωτός που αντανακλάται από την επιφάνεια χωρίς να απορροφάται από το κτίριο.

Τα τελευταία χρόνια, το δημοτικό συμβούλιο της Βαρκελώνης αντιμετώπισε το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής με τη φύτευση και τη διαχείριση περισσότερων δέντρων στις αστικές περιοχές. Καθώς όμως το πρόβλημα εντείνεται, οι πράσινες περιοχές από μόνες τους δεν θα είναι αρκετές για να αποτρέψουν τους ολοένα και συχνότερους καύσωνες που απειλούν την πόλη. Ορισμένοι ειδικοί φοβούνται ότι απαιτούνται πιο δραστικές αλλαγές.

Ανεξάρτητα από τα ευρήματα της μελέτης, η επιτυχία του έργου βρίσκεται πλέον στα χέρια των κατοίκων της Βαρκελώνης που ζουν σε διαμερίσματα του τελευταίου ορόφου.

Πηγή: euronews