Οι μικροσκοπικοί κήποι του Άμστερνταμ

Αφού το αρχικό πείραμα πέτυχε, μικροσκοπικά κηπάκια δημιουργήθηκαν στην πόλη με σκοπό τη μείωση των σκουπιδιών.

Μικροσκοπικοί κήποι ξεφυτρώνουν γύρω από τους κάδους απορριμμάτων του δρόμου στο Άμστερνταμ σε ένα πείραμα για να διαπιστωθεί αν θα αποτρέψουν τους ανθρώπους από το να πετούν απερίσκεπτα σκουπίδια κοντά τους. Η δοκιμή πρόκειται να διεξαχθεί σε 17 τοποθεσίες τους επόμενους μήνες, αφού ένα προηγούμενο πείραμα με τη χρήση τεχνητού γρασιδιού στη βάση 150 κάδων είχε μερική επιτυχία, μειώνοντας την απόρριψη σκουπιδιών στην άμεση γειτονιά κατά το ήμισυ περίπου- ωστόσο, ο πλαστικός χλοοτάπητας σύντομα έγινε αντιαισθητικός.

Το πρόβλημα των απορριμμάτων γύρω από τους δημόσιους κάδους έχει έρθει στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι κάτοικοι φοβούνται να αγγίξουν τους κάδους λόγω του κοροναϊού, ενώ υπήρχε υψηλότερο επίπεδο απουσιών μεταξύ των συλλεκτών απορριμμάτων, πράγμα που σημαίνει ότι οι κάδοι των δρόμων έμεναν συχνά γεμάτοι.

Τα σκουπίδια στους δρόμους αποτελούν σημαντικό πρόβλημα σε πολλές πόλεις. Δεν εισέρχονται μόνο στη φύση, αλλά προσελκύουν επίσης αρουραίους και γλάρους. Και μόλις μια σακούλα πεταχτεί δίπλα σε έναν κάδο, ακολουθούν κι άλλες. Τα φυτά το αποτρέπουν αυτό.

Οι πλατφόρμες των κάδων απορριμμάτων είναι μια ελεύθερη επιφάνεια όπου δεν ζει τίποτα αυτή τη στιγμή. Όσο περισσότερο μπορούμε να την καλύψουμε με φυτά της πόλης, τόσο το καλύτερο, σύμφωνα με τους ειδικούς. Ειδικά τα ιπτάμενα έντομα, όπως οι πεταλούδες και οι μέλισσες επωφελούνται από τους μικρούς αυτούς κήπους. Οι κήποι μαζί με τα πάρκα της πόλης, τους χλοοτάπητες και άλλες γλάστρες δημιουργούν ένα δίκτυο πρασίνου.

Πηγή: brightvibes