Οι νέες αντισυμβατικές μορφές ταξιδιού

Ενώ, ο διεθνής τουρισμός έχει αποδεκατιστεί από την πανδημία, μοιάζει να είναι η καλύτερη στιγμή για να επανεξετάσετε την ιδέα των παραδοσιακών διακοπών.

Οι περιορισμοί του COVID-19 έχουν περιορίσει την δυνατότητα πραγματοποίησης διεθνών ταξιδιών λόγω των συστάσεων και των περιορισμών. Οι τουρίστες που ταξιδεύουν για το Euro 2020 έχουν συνδεθεί με αιχμές κρουσμάτων COVID-19. Οι αερομεταφορές συμβάλλουν κατά 5% περίπου στην ετήσια ανθρωπογενή υπερθέρμανση του πλανήτη. Δεδομένης αυτής της κατάστασης, πρέπει να κάνουμε τον τουρισμό πιο βιώσιμο.

Ωστόσο, υπάρχουν εναλλακτικές προσεγγίσεις τουρισμού. Αλλά αντί να αφορούν τα χρήματα, εστιάζουν στη νοοτροπία. Ο τουρισμός είναι κάτι που μας βγάζει από τα συνηθισμένα. Αλλά δεν χρειάζεται να ταξιδέψετε μεγάλες αποστάσεις για να αποκομίσετε τα οφέλη. Μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στο άγνωστο κοντά στο σπίτι μας με τους εξής τρόπους:

  1. Μικροεγχώριος τουρισμός

Αναφέρεται στον τουρισμό που λαμβάνει χώρα σε περιορισμένο χώρο. Για παράδειγμα, μπορεί να πρόκειται για κατοίκους μικρών νησιών που κάνουν ένα ταξίδι από τη μια πλευρά στην άλλη. Ή ακόμη και η επίσκεψη σε μια εξοχική κατοικία που βρίσκεται σε οπτική επαφή με το κυρίως σπίτι σας. Ακόμη και μικροσκοπικά ταξίδια μπορούν να σας μεταφέρουν σε έναν εντελώς διαφορετικό χώρο σκέψης.

  1. Εικονικά ταξίδια

Ίσως είναι δυνατόν να κάνετε διακοπές χωρίς να βγείτε από το σπίτι. Τα εικονικά ταξίδια περιλαμβάνουν την είσοδο σε ψηφιακά τοπία. Αυτά μπορεί να είναι αναπαραστάσεις φυσικών χώρων, όπως η γκαλερί Ουφίτσι στη Φλωρεντία της Ιταλίας. Ο εικονικός τουρισμός μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του άγχους, της πλήξης και της απομόνωσης του εγκλεισμού.

  1. Ψυχογεωγραφία

Η εύρεση εναλλακτικών τουριστικών προορισμών μπορεί να μην σημαίνει ότι πρέπει να ταξιδέψουμε κάπου αλλού. Τα σπίτια, οι γειτονιές και οι χώροι εργασίας μας διαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε και ενεργούμε. Η ψυχογεωγραφία μπορεί να μας ευαισθητοποιήσει εκ νέου σε αυτά τα περιβάλλοντα. Πρόκειται για μια σειρά τεχνικών που μπορούν να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε μεγαλύτερη συνείδηση του περιβάλλοντός μας και του τρόπου με τον οποίο μας κάνει να αισθανόμαστε και να συμπεριφερόμαστε. Η ψυχογεωγραφία περιλαμβάνει την περιπλάνηση σε χώρους τόσο σωματικά όσο και νοητικά. Αυτό σημαίνει να ακολουθείς τη ροή οποιουδήποτε τοπίου στο οποίο βρίσκεσαι χωρίς συγκεκριμένο σκοπό.

Οι νέες τουριστικές συνήθειες είναι πιθανό να παραμείνουν, τώρα που οι άνθρωποι είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν και να εκτιμήσουν την απλότητα ενός κοντινού ακόμα και εικονικού ταξιδιού. Η αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι η επιθυμία για περιπλάνηση μπορεί να ικανοποιηθεί κοντά στην πατρίδα, θα είναι καλό για την αποκατάσταση της ισορροπίας μιας βιομηχανίας που έχει υπερτονίσει τα οικονομικά και οικολογικά ακριβά ταξίδια.

πηγή: www.theconversation.com