Οι νεαροί “πειρατές” που προστατεύουν τους ωκεανούς

Ένα πρόγραμμα δημοτικού σχολείου με τίτλο “Captain Fanplastic” χρησιμοποιεί την αφήγηση παραμυθιών, το κυνήγι θησαυρού και δημιουργικές κατασκευές για να εκπαιδεύσει τα μικρά παιδιά στη Νότια Αφρική σχετικά με τα πλαστικά απόβλητα.

Το πρόγραμμα είναι το πνευματικό παιδί της SoapBox με έδρα το Κέιπ Τάουν. Ξεκίνησε το 2018 και από τότε ο Captain Fanplastic έχει καλωσορίσει περισσότερα από 20 σχολεία στη Νότια Αφρική και στις Κάτω Χώρες. Υπάρχουν επίσης ηλεκτρονικά βιβλία, ακουστικά βιβλία, μια πλατφόρμα ηλεκτρονικής μάθησης και προσωπικά προγράμματα όπου τα παιδιά διδάσκονται ότι το πλαστικό είναι θησαυρός – όχι σκουπίδια.

Περισσότεροι από 17 εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων παράγονται από την υποσαχάρια Αφρική κάθε χρόνο, αλλά μόνο το 12% των πλαστικών απορριμμάτων ανακυκλώνεται. Εκτιμάται ότι το πλαστικό που εισέρχεται στους ωκεανούς μας μπορεί να τριπλασιαστεί σε 29 εκατομμύρια τόνους μέχρι το 2040.

Για να βοηθηθούν οι κοινότητες σε όλη την υποσαχάρια Αφρική να αποτρέψουν την είσοδο πλαστικών αποβλήτων στο θαλάσσιο περιβάλλον, το ίδρυμα καινοτομίας Nesta Challenges δημιούργησε το Afri-Plastics Challenge.

Τρεις νικητές θα επιλεγούν τον Μάρτιο του 2023, οι οποίοι θα λάβουν σχεδόν 300.000 ευρώ (250.000 λίρες) ο καθένας για να επεκτείνουν τα προγράμματά τους και να εμπνεύσουν μια αλλαγή στη συμπεριφορά γύρω από τα πλαστικά. Το πρόγραμμα “Captain Fanplastic” είναι ένα από τα φαβορί για το μεγάλο έπαθλο.

Πηγή: euronews