Οι νομπελίστες που μάχονται για την κλιματική αλλαγή

Κόψτε τις παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες και χρησιμοποιήστε τα χρήματα για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, των πανδημιών και της ακραίας φτώχειας, αναφέρει επιστολή που υπογράφεται από προσωπικότητες υψηλού κύρους.

Το Παγκόσμιο Μέρισμα Ειρήνης, που θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2021, είναι απλό. Όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ συμφωνούν να μειώσουν τον στρατιωτικό τους προϋπολογισμό κατά 2% για πέντε χρόνια.

Τα μισά από τα χρήματα που εξοικονομούνται από τη συμφωνία διατίθενται σε ένα ταμείο που διαχειρίζεται ο ΟΗΕ για την αντιμετώπιση ορισμένων από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα – συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής. Τα υπόλοιπα κεφάλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους παγκόσμιους ηγέτες για την επίλυση των επιμέρους ζητημάτων που αντιμετωπίζουν τα δικά τους έθνη.

Η εκστρατεία αναφέρει ότι οι χώρες δέχονται πιέσεις να ξοδεύουν περισσότερα για τους στρατούς τους, επειδή και άλλοι κάνουν το ίδιο. Το 2021, οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν σε 1,75 τρισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή κατά 2,6%, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης.

Τι ζητάει η επιστολή

Η έκκληση για μείωση των στρατιωτικών δαπανών έχει υποστηριχθεί από περισσότερους από 50 νομπελίστες, πολιτικούς ηγέτες και διασημότητες, όπως ο παραγωγός του “Don’t Look Up”, Adam McKay.

Αν και δεν έχει ακόμη την υποστήριξη κάποιας συγκεκριμένης χώρας, υπάρχει προηγούμενο. Μετά από έναν βίαιο εμφύλιο πόλεμο το 1948, η Κόστα Ρίκα κατάργησε τον στρατό της και χρησιμοποίησε τα χρήματα που εξοικονόμησε για κοινωνικές επενδύσεις στην εκπαίδευση, την υγεία και το περιβάλλον.

Το υπουργικό συμβούλιο της Ιαπωνίας ενέκρινε τον Νοέμβριο αίτημα 770 δισεκατομμυρίων γεν (5,9 δισεκατομμύρια ευρώ) για επιπλέον αμυντικό προϋπολογισμό. Hiro Komae/Copyright 2021 The Associated Press.

Η χώρα βραβεύτηκε πρόσφατα με το βραβείο Earthshot Prize που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ για το έργο που έχει κάνει για την αποκατάσταση των άλλοτε κατεστραμμένων δασών της και έχει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα διαβίωσης στην Κεντρική και Λατινική Αμερική.

Εάν κάθε κράτος μέλος του ΟΗΕ προσχωρήσει στην πρωτοβουλία, το Παγκόσμιο Μέρισμα Ειρήνης εκτιμά ότι θα μπορούσαν να δημιουργηθούν περίπου 1,1 τρισεκατομμύρια ευρώ έως το 2030 για την αντιμετώπιση “των σοβαρών κοινών προβλημάτων της ανθρωπότητας”.

Αυτοί οι νέοι πόροι θα μπορούσαν να επηρεάσουν θετικά τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, με μηδενικό κόστος για τα έθνη. Πρόκειται για ένα ποσό που, όπως λένε, είναι συγκρίσιμο με τις συνολικές επενδύσεις που πραγματοποιούνται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: euronews