Οι “Ορχήστρες της Αλλαγής” για το περιβάλλον

Μια πρωτοβουλία των ανθρώπων της τέχνης για πιο οικολογικό μουσικό μέλλον.

Οι ορχήστρες αφήνουν το δικό τους αποτύπωμα άνθρακα, κι αυτό καθώς πολλά μουσικά σύνολα στις τουρνέ τους ανά τον κόσμο χρησιμοποιούν διάφορα μέσα που μολύνουν το περιβάλλον όπως αεροπλάνα. Επιπλέον, υπάρχουν και οι τόνοι χαρτιού για προγράμματα, νότες, σχέδια για τις πρόβες, όπως και το λειτουργικό κομμάτι ενός χώρου συναυλιών, που καταβροχθίζει πολλή ενέργεια.

Προκειμένου να δραστηριοποιηθούν ενεργά για την προστασία του κλίματος, από το καλοκαίρι του 2020 ορισμένοι μουσικοί δημιούργησαν τη λεγόμενη πρωτοβουλία “Ορχήστρες της Αλλαγής”, που έχει φαίνεται να έχει μεγάλη απήχηση.

Στόχος από τη μια να προσαρμόσουν οι ίδιοι τη συμπεριφορά τους κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να μειώσουν το δικό τους αποτύπωμα άνθρακα, και από την άλλη να δώσουν συναυλίες για το κλίμα, για να ευαισθητοποιήσουν το κοινό και να συγκεντρώσουν χορηγίες για πρότζεκτ για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Καλλιτέχνες, ελεύθεροι επαγγελματίες και μέλη από περίπου 30 γερμανικές ορχήστρες έχουν γίνει μέλη. Η Κρατική Φιλαρμονική της Νυρεμβέργης ανήκει ανάμεσα στις πρώτες ορχήστρες που στηρίζουν την πρωτοβουλία, και μάλιστα έχει επεκτείνει τη δέσμευσή της για κλιματική ουδετερότητα και σε άλλους κλάδους του κρατικού θεάτρου. Στην Αυστρία, η Συμφωνική Ορχήστρα της Βιέννης εξισορροπεί τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, που εκπέμπονται σε τουρνέ και σε συναυλίες κατόπιν προσκλήσεων, όταν οι μουσικοί πετούν ή μεταφέρουν τα όργανά τους για παράδειγμα με φορτηγό.

Τέτοιες κινήσεις δίνουν το έναυσμα της ευαισθητοποίησης από τον πλέον κατάλληλο κλάδο, αυτόν του πολιτισμού.

Πηγή: dw