Οι Street Workers φυλάνε τους άστεγους της Αθήνας

Οι ομάδες streetwork του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) βοηθούν καθημερινά τους άστεγους της πόλης, μοιράζοντας τρόφιμα, ρούχα και ιατρική φροντίδα.

Το street work, είναι μια διεπιστημονική ομάδα με κοινωνικούς λειτουγούς, νοσηλευτές, ψυχολόγους και ψυχίατρο του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) του Δήμου Αθηναίων, που βγαίνει καθημερινά πρωί και απόγευμα, καθώς και τα Σαββατοκύριακα, για κάθε βοήθεια προς τους αστέγους.

Οι ομάδες streetwork προσφέρουν φαγητό, νερό, ρούχα, κλινοσκεπάσματα, καθώς και ιατρική φροντίδα, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, ενημέρωση για κοινωνικά προγράμματα, παροχές και επιδόματα στους ανθρώπους που βρίσκονται στο δρόμο. Συνολικά 10.575 επιτόπιες παρεμβάσεις έχουν πραγματοποιηθεί τον τελευταίο χρόνο στους δρόμους της Αθήνας από τα κλιμάκια του Κ.Υ.Α.Δ.Α. και ο αριθμός αυτός αυξάνεται καθημερινά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ορισμένοι από τους ανθρώπους που έχουν δεχθεί τη βοήθεια των ομάδων και έχουν ενταχθεί σε δομές, επισκέπτονται τα γραφεία των streetworkers για να εκφράσουν το δικό τους «ευχαριστώ» για την υποστήριξη που έλαβαν. Στόχος των ομάδων είναι όταν οι άστεγοι πειστούν να εισαχθούν στις δομές, να μην παραμείνουν εκεί επ’ αόριστον, αλλά να στηριχθούν ψυχολογικά και κοινωνικά, προκειμένου να μπορέσουν να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας και στην κοινωνία.

Σύμφωνα με τις σχετικές έρευνες, μεγάλος αριθμός αστέγων έχουν κάποια ψυχική ασθένεια ή είναι χρήστες. Το street work του ΚΥΑΔΑ την ημέρα της κακοκαιρίας «Μπάλλος» πραγματοποίησε 130 επιτόπιες παρεμβάσεις, οι οποίες συνολικά τον τελευταίο χρόνο, από Σεπτέμβριο σε Σεπτέμβριο, έφτασαν τις 10.575.

Οι άστεγοι στον Δήμο Αθηναίων υπολογίζονται σήμερα σε περίπου 250 άτομα. 

Με πληροφορίες από τα ΝΕΑ και την Athens Voice