Ο άνθρωπος που “υιοθέτησε” ένα ολόκληρο νησί για να το προστατεύσει από την κλιματική αλλαγή

Ο επιχειρηματίας από το Κεμπέκ Thor Vikström ανέθεσε τη διαχείριση του νησιού που προστατεύει από την ανάπτυξη από τη δεκαετία του 1960 στο Nature Conservancy του Καναδά, το οποίο θα προστατεύει στο διηνεκές τον βιότοπο του Île Ronde για τα πουλιά και τα ευάλωτα είδη χελώνας.

Λάτρης της φύσης και αθλητής, ο Thor Vikström είχε την επιθυμία να δημιουργήσει μια φυσική κληρονομιά για τις μελλοντικές γενιές, αναθέτοντας στην Nature Conservancy του Καναδά  τη διαχείριση της γης της οικογένειάς του.

Η οικογένεια Vikström, με καταγωγή από τη Σουηδία, μετακόμισε στον Καναδά τη δεκαετία του 1960 και φρόντισε αυτό το νησί για μισό αιώνα. Χάρη στην καλή διαχείρισή τους και τη με σεβασμό χρήση της γης, το νησί παρέμεινε στη φυσική του κατάσταση, εν μέσω δεκαετιών αστικής ανάπτυξης γύρω του.

Για το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής του, ο Thor Vikström παρακολουθούσε τις εποχές να αλλάζουν και τα πουλιά να έρχονται και να φεύγουν από το μικρό νησί του Κεμπέκ που του ανήκε και βρίσκεται απέναντι από το σπίτι του στην παραποτάμια περιοχή Laval, Que.

Στα 93 του χρόνια, λέει ότι είναι ήσυχος γνωρίζοντας ότι η γη -που βρίσκεται ανάμεσα στο Μόντρεαλ και το Λαβάλ- θα παραμείνει προστατευμένη για πολύ καιρό μετά το θάνατό του, τώρα που τη δώρισε στο Nature Conservancy του Καναδά.

Ως επιχειρηματίας στον κλάδο της υδραυλικής βιομηχανίας, ο Vikström αρνήθηκε να αφήσει την εξάπλωση της πόλης στο πολύτιμο νησί του. Αν και μια αδιάκοπη ροή εργολάβων χτύπησε την πόρτα του όλα αυτά τα χρόνια, ζητώντας του να το πουλήσει, ο Vikström τους απέρριψε όλους.

Το νησί που ονομάζεται Île Ronde, το νησί των επτά στρεμμάτων, είναι ένας σχεδόν ανέγγιχτος βιότοπος στη μέση ενός αστικού κέντρου. Βρίσκεται στη μέση του Rivière-des-prairies, κοντά στη λίμνη των δύο βουνών, εκεί όπου συναντώνται οι ποταμοί Οττάβα και Σεντ Λαουρένς. Σφηνωμένο ανάμεσα σε δύο μεγάλες πόλεις, καταφέρνει το δάσος και οι ελώδεις εκτάσεις του να σφύζουν από βιοποικιλότητα.

Τα διάφορα είδη υδρόβιων πτηνών, όπως η καναδική χήνα, η πάπια, η φαλαρίδα, η μαύρη πάπια, η αμερικανική σφυρίδα και η κοινή πεσκαντρίτσα, παρατηρούνται συχνά στην περιοχή αυτή. Αρκετά ψάρια μπορούν να βρεθούν στα νερά του Rivière des Praires, πολλά από αυτά ιδιαιτέρως σπάνια.

Καθώς ο Καναδάς εργάζεται για την επίτευξη του στόχου του να προστατεύσει το 30% της γης και των υδάτων μέχρι το 2030, ο Vikström δήλωσε ότι είναι ευτυχής που έπαιξε το ρόλο του.

Πηγή: brightvibes