Ο δισεκατομμυριούχος που παραχωρεί την εταιρεία του για να σώσει το περιβάλλον

Θέτοντας ένα νέο πρότυπο περιβαλλοντικής εταιρικής ηγεσίας ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Patagonia πουλά την εταιρεία του στον συνεχιζόμενο αγώνα του κατά της καταστροφής του κλίματος της Γης.

Ο ιδρυτής της Patagonia, Ιβόν Σουινάρ που διοχέτευσε το πάθος του για την αναρρίχηση σε μία από τις πιο πετυχημένες εταιρείες αθλητικών ειδών στον κόσμο, παραχωρεί εξ’ολοκλήρου την εταιρεία του -αξίας περί τα 3 δισ. δολάρια- σε ένα ειδικά δομημένο τραστ και μη κυβερνητική οργάνωση, που θα διοχετεύσει όλα τα κέρδη της επιχείρησης στη διάσωση του πλανήτη.

«Από τώρα, η Γη είναι ο μόνος μας μέτοχος. ΌΛΑ τα κέρδη, επ’αόριστον, θα πηγαίνουν στην αποστολή μας να σώσουμε το σπίτι μας τον πλανήτη» αναφέρει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της.

Ο 83χρονος Σουινάρ συνεργάστηκε με τη σύζυγο και τα δύο τους παιδιά καθώς και ομάδες δικηγόρων για να δημιουργήσουν μια εταιρική δομή που θα επιτρέπει στην Patagonia να συνεχίσει να λειτουργεί ως κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιρεία, τα έσοδα της οποίας όμως θα αποδίδονται σε δράσεις υπέρ του περιβάλλοντος.

Ο ιδρυτής της Patagonia Yvon Chouinard

Η οικογένεια Σουινάρ δώρισε το 2% όλων των μετοχών και όλης της εξουσίας της σε ένα ίδρυμα που θα έχει την εποπτεία της αποστολής και των αξιών της εταιρείας. Το υπόλοιπο 98% των μετοχών θα αποδοθεί σε μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, την Holdfast Collective, που «θα αξιοποιήσει κάθε κερδισμένο δολάριο στον αγώνα κατά της περιβαλλοντικής κρίσης, υπέρ της προστασίας της φύσης και της βιοποικιλλότητας, στηρίζοντας τις κοινότητες το δυνατόν συντομότερα» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Όπως διευκρινίζεται, η εταιρική αυτή δομή που δημιουργήθηκε, σχεδιάστηκε έτσι ώστε να αποφευχθεί τυχόν πώληση της εταιρείας ή κρατικοποίησής της, κάτι που όπως λένε οι ιθύνοντες νόες του εγχειρήματος, θα συνεπαγόταν αλλαγή στις προτεραιότητές της και το χαρακτήρα της.

Με λίγα λόγια, η Patagonia θα εξακολουθήσει να λειτουργεί ως ιδιωτική, κερδοσκοπικού χαρακτήρα επιχείρηση με έδρα τη Βεντούρα της Καλιφόρνια, πουλώντας ετησίως τζάκετ, παντελόνια και λογής ρουχισμό για σπορ αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, οι Σουινάρ που μέχρι τον προηγούμενο μήνα ήλεγχαν την εταιρεία, δεν θα είναι πλέον οι κάτοχοί της.

«Αντί να εκμεταλλευόμαστε τους φυσικούς πόρους για να πλουτίζουν οι μέτοχοι, ανατρέπουμε τον καπιταλισμό των μετόχων, μετατρέποντας τη Γη ως τον μόνο μας μέτοχο» εξηγεί ο ίδιος.

Η ασυνήθιστη αυτή κίνηση, έρχεται σε μια συγκυρία εντεινόμενων επικρίσεων κατά βαθύπλουτων επιχειρηματιών και μεγάλων εταιρειών, των οποίων η ρητορική περί βελτίωσης των συνθηκών εργασίας και διάσωσης της Γης, συχνά αναιρείται ή επισκιάζεται από την ίδια τη συμβολή τους σε κάθε πρόβλημα που ισχυρίζονται πως θέλουν να λύσουν.

Πηγή: Guardian