Που θα πάμε αν καταρρεύσει ο κόσμος που ξέρουμε;

Τρεις ευρωπαϊκές χώρες ανακηρύχθηκαν ως τα καλύτερα μέρη για να βρεθεί κανείς σε περίπτωση ολικής κοινωνικής κατάρρευσης.

Μια νέα – ελαφρώς δυσοίωνη – μελέτη αποκάλυψε τις πέντε κορυφαίες χώρες που θα επιβίωναν από την κατάρρευση του παγκόσμιου πολιτισμού.

Η Νέα Ζηλανδία, που ήδη φιλοξενεί μια πληθώρα δισεκατομμυριούχων που προετοιμάζονται για τον Αρμαγεδδών, καταλαμβάνει την πρώτη θέση, ενώ οι άλλες πέντε χώρες που συμμετέχουν είναι η Ισλανδία, η Ιρλανδία, η Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η μελέτη, εξέτασε τα πιθανά “σοκ” στο πολύπλοκο παγκόσμιο σύστημα των αλυσίδων εφοδιασμού τροφίμων, των δικτύων τεχνολογίας και επικοινωνιών και της παγκόσμιας οικονομίας.

Σε ένα πιθανό σενάριο όπου ο υπερπληθυσμός, η έλλειψη πόρων ή η κλιματική καταστροφή προκαλούν κοινωνική κατάρρευση, η καλλιεργήσιμη γη για τη γεωργία, η ικανότητα παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ο αποχωρισμός από τα πληθυσμιακά κέντρα που καταρρέουν είναι καθοριστικής σημασίας.

Οι ερευνητές πιστεύουν πως ένα υβρίδιο καταστροφών είναι το πιθανότερο σενάριο.

Οι πέντε χώρες που βρέθηκαν στην κορυφή είναι νησιά ή νησιωτικές ήπειροι, που είναι εύκρατες και έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να συνεχίσουν να υπάρχουν σχετικά σταθερές συνθήκες παρά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Γιατί οι συγκεκριμένες χώρες;

Η Νέα Ζηλανδία χαρακτηρίστηκε ως η χώρα με τις μεγαλύτερες δυνατότητες να επιβιώσει σχετικά αλώβητη χάρη στην ικανότητά της να παράγει γεωθερμική και υδροηλεκτρική ενέργεια, την άφθονη γεωργική της γη και τον χαμηλό πληθυσμό της.

Η Ισλανδία, η Τασμανία και η Ιρλανδία έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσιάζει μια πιο σύνθετη εικόνα λόγω της μεγάλης πληθυσμιακής πυκνότητάς του.

Παρόλο που το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει γενικά γόνιμα εδάφη, έχει χαμηλή κατά κεφαλήν διαθεσιμότητα γεωργικών εκτάσεων, γεγονός που εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη μελλοντική αυτάρκεια.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η έρευνα δεν έχει σχεδιαστεί για να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να μετακομίσουν σε ένα από τα πέντε επιζώντα μέρη, αλλά για να επισημάνει τις αδυναμίες των παγκόσμιων συστημάτων μας.

Πηγή: www.euronews.com