Προτεραιότητα στην ψυχική υγεία από την Simone Biles

Η Αμερικανίδα γυμνάστρια Simone Biles έστρεψε τους προβολείς στην ψυχική υγεία των αθλητών, μετά την απόσυρσή της από τους ομαδικούς και ατομικούς αγώνες όλων των αγωνισμάτων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Η αμερικανίδα αθλήτρια Simone Biles  αφού αποσύρθηκε από το ομαδικό αγώνισμα την Τρίτη, εξήγησε ότι έπρεπε να βάλει σε προτεραιότητα την ψυχική της υγεία.

Είναι σαν να παλεύω με όλους αυτούς τους δαίμονες και να βγαίνω εδώ. Πρέπει να βάλω στην άκρη την υπερηφάνειά μου. Και στο τέλος της ημέρας, είναι σαν, ‘Ξέρεις κάτι; Πρέπει να κάνω αυτό που είναι σωστό για μένα και να επικεντρωθώ στην ψυχική μου υγεία και να μην θέσω σε κίνδυνο την υγεία και την ευημερία μου“, δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά το ομαδικό αγώνισμα.

Η Simone Biles έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη ομάδα αθλητών που μιλούν δημόσια για την ψυχική υγεία, τις προκλήσεις και την πίεση που αντιμετωπίζουν – συμπεριλαμβανομένων πρώην και νυν Ολυμπιονικών.

Στο πρόσφατο παρελθόν αρκετοί ήταν οι επιφανείς αθλητές που αποσύρθηκαν για λόγους ψυχικής υγείας από αγώνες όπως η Γιαπωνέζα σταρ του τένις Ναόμι Οσάκα που αποσύρθηκε από το Γαλλικό Όπεν τον Μάιο, αποκαλύπτοντας τότε ότι υπέφερε από μακρά περίοδο κατάθλιψης μετά το US Open του 2018. Νωρίτερα το 2018 ο Μichael Phelps, ολυμπιονίκης της κολύμβησης, αποκάλυψε την προσωπική του μάχη με το άγχος και την κατάθλιψη. Ενώ, ο Τομ Ντέιλι, Βρετανός δύτης που κέρδισε το χρυσό στο Τόκιο έχει συζητήσει δημόσια το πένθος του για την απώλεια του πατέρα του το 2011, εξηγώντας ότι επέτρεψε στον εαυτό του να θρηνήσει σωστά μόνο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, όταν και διαγνώστηκε με PTSD.

Οι ιστορίες σπουδαίων αθλητών δείχνουν ξεκάθαρα πως υπάρχει ανάγκη τόσο  οι κυβερνήσεις, όσο και οι μεγάλοι οργανισμοί του αθλητισμού να θέσουν σε πρώτο πλάνο την ψυχική υγεία και ισορροπία των αθλητών σε όλων τον κόσμο.

Πηγή: www.weforum.org