Πως η πανδημία έσωσε 800 ανθρώπινες ζωές

Περισσότεροι από 800 θάνατοι υπολογίζεται πως έχουν αποφευχθεί χάρη στην καλύτερη ποιότητα του αέρα κατά τη διάρκεια του πρώτου αποκλεισμού της Ευρώπης από τον κοροναϊό, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CAMS).

Συγκρίνοντας την έκθεση των ανθρώπων στην ατμοσφαιρική ρύπανση μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουλίου του 2020 σε 47 μεγάλες πόλεις, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα κυβερνητικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού προστάτευσαν τους ανθρώπους από τη θανατηφόρα ρύπανση.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το κλείσιμο των σχολείων, οι πολιτικές παραμονής στο σπίτι και η ακύρωση εκδηλώσεων είχαν τον ισχυρότερο αντίκτυπο στα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου (NO2), ενός επιβλαβούς αερίου που παράγεται σε μεγάλο βαθμό από τα αυτοκίνητα.

Αντίθετα, οι περιορισμοί των εγχώριων και διεθνών ταξιδιών έδειξαν μικρή επίδραση στην τοπική ατμοσφαιρική ρύπανση.  Το διοξείδιο του αζώτου συνδέεται με ορισμένες αναπνευστικές και καρδιακές παθήσεις και, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), ευθύνεται για 50.000 πρόωρους θανάτους στην ΕΕ κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με τη μελέτη, σε πόλεις της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας τα επίπεδα NO2 μειώθηκαν κατά 50% έως 60% κατά τη διάρκεια της περιόδου. Οι συγγραφείς βασίστηκαν στην εκτίμησή τους για τους θανάτους που αποφεύχθηκαν στις παρατηρούμενες αλλαγές στις ημερήσιες συγκεντρώσεις των ρύπων καθώς και στην έκθεση, ανέφερε η CAMS.

Το Παρίσι, το Λονδίνο, η Βαρκελώνη και το Μιλάνο ήταν μεταξύ εκείνων που απέφυγαν τους περισσότερους θανάτους. Μελετήθηκε η ένταση και ο χρόνος μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης καθώς και ο αντίκτυπος στη βραχυπρόθεσμη θνησιμότητα.

Πηγή: euronews