Πόλη χωρίς δρόμους χτίζει η Σαουδική Αραβία

Πως θα έμοιαζε άραγε μια πόλη χωρίς δρόμους, παρά μόνο με μια απέραντη ευθεία διάσπαρτη με καταπράσινη φύση;

Την απάντηση φαίνεται ότι έχει η Σαουδική Αραβία που έχει ήδη βάλει τα θεμέλια για αυτό το μεγάλο έργο, με την κατασκευή μίας απολύτως «ευθείας» και οικολογικής πόλης 170 χιλιομέτρων που θα ακούει στο όνομα THE LINE, τελείως απαλλαγμένη από αυτοκίνητα και δρόμους.

Ο διάδοχος του θρόνου αποκάλυψε πρόσφατα το μεγαλεπίβολο σχέδιό του για μια μηδενικής ενέργειας πόλη του ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, που θα μπορούν σταδιακά να μετακομίσουν στη νέα τους περιοχή από το 2024. Η περιοχή θα είναι μέρος του Neom, της πλήρως αυτοματοποιημένης περιοχής 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Σαουδικής Αραβίας που θα εκτείνεται στη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία και την Αίγυπτο και θα τροφοδοτείται εξ ολοκλήρου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ το όνομα της, είναι εμπνευσμένο από τον συνδυασμό της ελληνικής λέξης «νέο» και της αραβικής σημασίας για το «μέλλον».

Η νέα αυτή περιοχή θα κατοικείται από περισσότερα ρομπότ παρά από ανθρώπους, αφού θα είναι όλα αυτοματοποιημένα και θα τροφοδοτείται από ηλιακούς συλλέκτες και αιολικά πάρκα, ενώ ο επίσημος ιστότοπος τoυ Neom, αναφέρει τη χρήση ρομπότ για κοινωνικές και επαναλαμβανόμενες εργασίες. Στα όσα υπόσχεται η νέα πόλη θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τεχνητό φεγγάρι, παραλίες που λάμπουν στο σκοτάδι, ιπτάμενα ταξί που κινούνται με drone, ρομποτικούς μπάτλερ για να καθαρίσουν τα σπίτια των κατοίκων και ένα αξιοθέατο τύπου Jurassic Park.

Η THE LINE σε μια προσπάθεια επαναπροσδιορισμού της βιωσιμότητας στον σύγχρονο κόσμο, θα περιλαμβάνει αστικές δραστηριότητες με θετικές εκπομπές άνθρακα που θα τροφοδοτούνται από 100% καθαρή ενέργεια, παρέχοντας στους κατοίκους περιβάλλον χωρίς ρύπανση. Τα οχήματα, οι εμπορικές συναλλαγές και το μετρό θα μετακινούνται υπογείως σε οχήματα με τεχνητή νοημοσύνη (AI) χωρίς οδηγό. Για την ακρίβεια, θα υπάρχουν δύο υπόγεια στρώματα, ένα για την εξυπηρέτηση των πολιτών, ακριβώς κάτω από το έδαφος και ένα δεύτερο, χαμηλότερου επιπέδου για μεταφορά, ώστε να μην υπάρχει καθυστέρηση στις διαδικασίες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά της εταιρείας, σχεδιάζεται η δημιουργία 380.000 νέων θέσεων εργασίας, που θα τονώσουν την οικονομία και θα συνεισφέρουν 180 δισεκατομμύρια SAR (48 δισεκατομμύρια δολάρια) στο εγχώριο ΑΕΠ έως το 2030.

Με πληροφορίες από BBC & The Guardian