Πόσο τοξικό είναι το Instagram;

Επιβλαβές και τοξικό φαίνεται πως είναι το Instagram για την ψυχοσύνθεση νεαρών κοριτσιών, σύμφωνα με νέα έρευνα

Πολλές μελέτες έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια από τη μητρική εταιρεία του Instagram, το Facebook, με στόχο να διαπιστωθεί η επιρροή της συγκεκριμένης πλατφόρμας. στους νέους. Οι περισσότεροι ερευνητές καταλήγουν στη διαπίστωση πως το Instagram είναι επιβλαβές για ένα μεγάλο ποσοστό νέων, κυρίως για τα έφηβα κορίτσια.

Συγκεκριμένα το 32% των εφήβων κοριτσιών είπαν ότι όταν ένιωθαν άσχημα με το σώμα τους, το Instagram τα έκανε να αισθάνονται ακόμα χειρότερα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Αυτού του τύπου οι συγκρίσεις είναι που αλλάζουν δυνητικά τον τρόπο με τον οποίο οι νέες γυναίκες βλέπουν και περιγράφουν τον εαυτό τους, σημειώνουν οι ειδικοί. Σύμφωνα με έγγραφο της εταιρείας από το 2019, το Instagram επηρεάζει αρνητικά το πώς βλέπουν το σώμα του ένα στα τρία έφηβα κορίτσια ενώ οι έφηβοι φαίνεται πως κατηγορούν τη διάσημη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης για τα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης που βιώνουν.

Πάνω από το 40% των χρηστών του Instagram είναι 22 ετών και κάτω, ενώ περίπου 22 εκατομμύρια έφηβοι συνδέονται στο Instagram στις ΗΠΑ κάθε μέρα, σε σύγκριση με πέντε εκατομμύρια εφήβους που συνδέονται στο Facebook. Κατά μέσο όρο, οι έφηβοι στις ΗΠΑ περνούν 50% περισσότερο χρόνο στο Instagram από ό,τι στο Facebook.

Στο πλαίσιο αυτό, οι έφηβοι και οι νέοι εν γένει είναι ζωτικής σημασίας για τα ετήσια έσοδα της εταιρείας που ξεπερνούν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: https://www.wsj.com/articles/facebook-knows-instagram-is-toxic-for-teen-girls-company-documents-show-11631620739