Στη Βιτσέντσα κάθε τι παλιό παίρνει νέα ζωή

O κοινωνικό συνεταιρισμός Insieme δίνει μια δεύτερη ευκαιρία σε ρούχα, αντικείμενα, έπιπλα δημιουργώντας ένα παράδειγμα κυκλικής οικονομίας.

Όχι μακριά από το ιστορικό κέντρο της πόλης της Βόρειας Ιταλίας, οι εργαζόμενοι στον κοινωνικό συνεταιρισμό Insieme, που δημιουργήθηκε το 1979, μαζεύουν έπιπλα, ρούχα και διάφορα αντικείμενα από τις γειτονιές της πόλης που αλλιώς θα είχαν καταλήξει στα σκουπίδια. Τα ανακυκλώνουν, τα επισκευάζουν και μετά τα πωλούν, προσφέροντάς τους ένα νέο κύκλο ζωής, μια δεύτερη χρήση.

Ο συνεταιρισμός είναι ένα από τα Έξυπνα πάρκα Επαναχρησιμοποίησης του ευρωπαϊκού πρότζεκτ Surface. Στοχεύει στο να περιορίσει τα απορρίμματα προωθώντας την επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων, υποστηρίζοντας παράλληλα την κοινωνική ενσωμάτωση.

Το πρόγραμμα Surface περιλαμβάνει 10 εταίρους από 9 ευρωπαϊκές χώρες (Τσεχία, Αυστρία, Γερμανία, Ιταλία, Ουγγαρία, Κροατία, Πολωνία, Σλοβενία, Βέλγιο) και έχει διάρκεια 3 χρόνια.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του είναι 2,16 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 1,78 εκατομμύρια προέρχονται από την ευρωπαϊκή πολιτική συνοχής. Την περίοδο 2017-2020, εκτέλεσε συνολικά 254 δραστηριότητες επαναχρησιμοποίησης, εξοικονόμησε πάνω από 1600 τόνους απορριμμάτων και δημιούργησε 253 θέσεις εργασίας. Η κοινωνική κι επαγγελματική ενσωμάτωση είναι μία από τις προτεραιότητες του Insieme.

Πάνω από 1.000 τόνοι υλικών φτάνουν στο υπόστεγο του συνεταιρισμού κάθε χρόνο. 700 τόνοι επισκευάζονται και μεταπωλούνται στα καταστήματα μεταχειρισμένων του Insieme. Ποδήλατα, μικρές ηλεκτρικές συσκευές και ρούχα είναι τα πιο πολύτιμα. Ο συνεταιρισμός Insieme και η Βιντσέντσα ενισχύουν με κάθε τρόπο την κυκλική οικονομία, λειτουργώντας ως υπόδειγμα και για άλλες πόλεις.

Δείτε περισσότερα στο παρακάτω βίντεο:

Πηγή: euronews