Στον Μεσαίωνα των Ταλιμπάν τα κορίτσια στο Αφγανιστάν

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι θα κλείσουν τα γυμνάσια και τα λύκεια θηλέων στο Αφγανιστάν, μόλις λίγες ώρες αφού αυτά επαναλειτούργησαν, επιβεβαίωσε αξιωματούχος.

«Ναι, είναι αλήθεια», δήλωσε ο Ιναμουλάχ Σαμανγκάνι εκπρόσωπος των Ταλιμπάν χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ζητήθηκε από τα κορίτσια να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Μια ομάδα του AFP τραβούσε βίντεο σήμερα το πρωί το μάθημα σε λύκειο θηλέων της Καμπούλ, όταν ένας καθηγητής μπήκε στην τάξη και ζήτησε από τα κορίτσια να επιστρέψουν σπίτι τους. Τα κορίτσια, που είχαν χαρεί ιδιαίτερα για την επιστροφή τους στο σχολείο για πρώτη φορά από τον Αύγουστο όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν, μάζεψαν τα πράγματά τους και έφυγαν από τις τάξεις τους κλαίγοντας.

«Είδα τις μαθήτριές μου να κλαίνε και να διστάζουν να φύγουν από το μάθημα. Είναι πολύ επώδυνο να βλέπεις τις μαθήτριές σου να κλαίνε», δήλωσε η Παλουάσα, μια εκπαιδευτικός σε σχολείο θηλέων στην Καμπούλ.

Η ειδική εκπρόσωπος του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν Ντέμπορα Λάιονς χαρακτήρισε «ανησυχητικές» τις πληροφορίες για το κλείσιμο των σχολείων θηλέων. Η διεθνής κοινότητα έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η διασφάλιση του δικαιώματος των κοριτσιών στην εκπαίδευση αποτελεί βασική προϋπόθεση για τις διαπραγματεύσεις για την παροχή βοήθειας στο Αφγανιστάν και την αναγνώριση του καθεστώτος των Ταλιμπάν.

Το υπουργείο Παιδείας του Αφγανιστάν είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι σήμερα θα ξεκινούσαν και πάλι τα μαθήματα στα σχολεία θηλέων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με εξαίρεση όσα βρίσκονται στην Κανταχάρ, προπύργιο των Ταλιμπάν, όπου θα ξεκινούσαν τον επόμενο μήνα.

Οι Ταλιμπάν είχαν επισημάνει ότι χρειάζονται χρόνο προκειμένου να διασφαλίσουν ότι τα κορίτσια ηλικίας 12 με 19 ετών θα φοιτούν σε σχολεία χωριστά από τα αγόρια και ότι τα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα λειτουργούν με βάση τις ισλαμικές αρχές. Πριν την αιφνιδιαστική ανακοίνωση των Ταλιμπάν σήμερα το πρωί, τα κορίτσια στο Αφγανιστάν δήλωναν «χαρούμενα» που θα μπορούσαν να επιστρέψουν στις τάξεις τους.

Περίπου στις 07:00 (τοπική ώρα, 04:30 ώρα Ελλάδας) πολλές εκατοντάδες μαθήτριες εμφανίστηκαν στο λύκειο θηλέων Ζαργκόνα, ένα από τα μεγαλύτερα στην Καμπούλ. Ντυμένες με αμπάγια (ένα μακρύ ένδυμα που καλύπτει όλο το σώμα), μαύρες ή πολύχρωμες, ή μακριά παλτό και ένα μαντίλι στο κεφάλι, αλλά και μάσκα προστασίας οι έφηβες περνούσαν τη μεγάλη, μπλε πύλη του σχολείου.

Στη διάρκεια των επτά μηνών που βρίσκονται στην εξουσία οι ισλαμιστές έχουν επιβάλει πολλούς περιορισμούς στις γυναίκες: τις έχουν αποκλείσει από πολλές θέσεις στον δημόσιο τομέα, ελέγχουν τον τρόπο που ντύνονται και τους απαγορεύουν να ταξιδεύουν μόνες εκτός του τόπου διαμονής τους.

Οι ισλαμιστές έχουν επίσης συλλάβει και κρατούν πολλές ακτιβίστριες οι οποίες διαδήλωσαν υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών.

Πηγή: Reuters