Στους δρόμους για την ειρήνη στην Ουκρανία

Εκατοντάδες άνθρωποι συρρέουν στους κεντρικότερους δρόμους της Ευρώπης βροντοφωνάζοντας για την ειρήνη.

Ντυμένοι στα μπλε και τα κίτρινα της ουκρανικής σημαίας και κρατώντας αφίσες που φώναζαν “Σταματήστε τον πόλεμο” και “Ο Πούτιν είναι δολοφόνος”, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Ευρώπης για να δείξουν την αλληλεγγύη τους στην Ουκρανία.

Μέρη που συνήθως είναι γεμάτα τουρίστες, όπως η Πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο, η πλατεία Βέντσλας στην Πράγα και έξω από την Downing Street στο Λονδίνο, μετατράπηκαν σε χώρους διαδηλώσεων και γέμισαν με τους κατοίκους των πόλεών τους.

Μιλάνο, Ιταλία

Οι διαδηλώσεις είχαν πολλαπλούς στόχους: να δείξουν αλληλεγγύη στην Ουκρανία, να διαμαρτυρηθούν κατά της Ρωσίας και να ζητήσουν από τις χώρες τους να παρέμβουν ή να επιβάλουν αυστηρότερες κυρώσεις στη Ρωσία.

Στη γερμανική πρωτεύουσα, η αστυνομία εκτίμησε ότι η προσέλευση ήταν τουλάχιστον 100.000, ενώ στην Πράγα 70.000 και στο Άμστερνταμ 15.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Νταμ.

Οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας στο Βερολίνο ανέφεραν ότι ο αριθμός των διαδηλωτών ήταν πενταπλάσιος από την εκτίμηση της αστυνομίας, με τους διαδηλωτές να συγκεντρώνονται μεταξύ της Πύλης του Βρανδεμβούργου και της στήλης της Νίκης – σε απόσταση αναπνοής από τη ρωσική πρεσβεία της πόλης.

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

“Στην πραγματικότητα είναι μια χειρονομία αδυναμίας, επειδή δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα περισσότερο, αλλά είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε”, λέει η Bettina von Kleist, μια συνταξιούχος Γερμανίδα συγγραφέας που συμμετείχε στην πορεία αλληλεγγύης του Βερολίνου.

Αθήνα, Ελλάδα

Στην Ελβετία, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε όλη τη χώρα. Στη Γενεύη περίπου 1.000 συνέρρευσαν στη “Σπασμένη Καρέκλα” – ένα μεγάλο γλυπτό που συμβολίζει τα μη στρατιωτικά θύματα του πολέμου – έξω από την ευρωπαϊκή έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Ενώ, στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα μαζεύτηκαν χιλιάδες κόσμου τις προηγούμενες μέρες που ένωσαν τη φωνή τους με Ουκρανούς που ζουν στην Ελλάδα.

Πηγή: euronews