Τέλος εποχής για τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα στην Καλιφόρνια

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί επιθετικά η κλιματική αλλαγή αποφασίστηκε στην Καλιφόρνια πως μετά το 2035 δεν θα πωλείται κανένα νέο βενζινοκίνητο όχημα.

Είναι γνωστό πως τα αυτοκίνητα, τα φορτηγά και τα SUV που κινούνται με βενζίνη είναι μερικοί από τους μεγαλύτερους παραγωγούς εκπομπών άνθρακα που μολύνουν το περιβάλλον. Η νέα νομοθεσία στην Καλιφόρνια λέει ότι το 100% των νέων οχημάτων που θα πωληθούν στην πολιτεία μέχρι το 2035 δεν πρέπει να εκπέμπουν ρυπογόνα αέρια.

Το αρμόδιο Συμβούλιο έθεσε επίσης ως ενδιάμεσο στόχο το 35% των νέων αυτοκινήτων που πωλούνται να παράγουν μηδενικές εκπομπές ρύπων έως το 2026, με στόχο το 68% για το 2030. Οι οδηγοί θα εξακολουθούν να μπορούν να οδηγούν βενζινοκίνητα οχήματα που αγόρασαν παλαιότερα, καθώς και να  αγοράζουν μεταχειρισμένα οχήματα. Παράλληλα, η πολιτεία επιτρέπει επίσης ορισμένα νέα αυτοκίνητα που πωλούνται να είναι υβριδικά βενζινοκίνητα-ηλεκτρικά οχήματα.

Ο κυβερνήτης Gavin Newsom είπε ότι ελπίζει να καταστήσει προτεραιότητα την προσθήκη σταθμών σε γειτονιές χαμηλού εισοδήματος.

«Η κλιματική κρίση μπορεί να επιλυθεί εάν επικεντρωθούμε στα μεγάλα, τολμηρά βήματα που είναι απαραίτητα για να ανακόψουμε το κύμα της ρύπανσης λόγω του άνθρακα».

Η απαγόρευση εγκρίθηκε καθώς η αξιοπιστία των ηλεκτρικών δικτύων έρχεται ξανά στο επίκεντρο εν μέσω πρωτοφανών καιρικών φαινομένων. Το «καθεστώς» που δημιουργεί η Καλιφόρνια είναι πιθανό να ακολουθήσουν και άλλες πολιτείες.

Με πληροφορίες του NBCNews