Τέλος στα κινητά και το αλκοόλ βάζει το Ευρωκοινοβούλιο

22.000 άνθρωποι υπολογίζεται πως χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στους δρόμους της Ευρώπης, ενώ 120.000 τραυματίζονται σοβαρά.

Εφαρμογή δραστικών μέτρων αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την οδηγική συμπεριφορά των Ευρωπαίων, όπως όριο ταχύτητας 30 χλμ./ώρα στις κατοικημένες περιοχές, αυτόματο μπλοκάρισμα των κινητών και απόλυτη απαγόρευση του αλκοόλ στο τιμόνι.

Να σημειωθεί πως η Ελλάδα την προηγούμενη δεκαετία σημείωσε μια ευτυχή πρωτιά έχοντας το κορυφαίο ποσοστό μείωσης νεκρών στην Ευρώπη, πράγμα που οφείλεται κυρίως στην ολοκλήρωση μεγάλων τμημάτων σύγχρονων αυτοκινητοδρόμων και στην αυξημένη θωράκιση που προσφέρουν τα αυτοκίνητα νέας γενιάς.

70% των θυμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι πεζοί, ποδηλάτες και μοτοσυκλετιστές.

Στόχος της ΕΕ είναι να πετύχουμε «σχεδόν μηδενικό αριθμό θυμάτων» έως το 2050 στο ευρωπαϊκό οδικό δίκτυο. Δύο είναι οι αιτίες που φαίνεται να ευθύνονται για περισσότερα από τα μισά θανατηφόρα δυστυχήματα, η υπερβολική ταχύτητα και η κατανάλωση αλκοόλ. Την ίδια βαρύτητα για την οδηγική συμπεριφορά έχει και η απόσπαση της προσοχής του οδηγού από τον δρόμο λόγω των κινητών τηλεφώνων. Για την καταπολέμησή της τα μέλη της Ευρωβουλής ζήτησαν να εξοπλιστούν όλες οι φορητές ηλεκτρονικές συσκευές –και ιδίως τα Smartphones– με ένα πρόγραμμα ασφαλείας όπως το Flightmodus στις πτήσεις, που θα μπλοκάρει αυτόματα κάποιες χρήσεις του τηλεφώνου εντός του αυτοκινήτου και ιδίως τη δυνατότητα πληκτρολόγησης και αποστολής γραπτών μηνυμάτων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ ζήτησαν επίσης να δωθεί προτεραιότητα στην δημιουργία εθνικών ταμείων με πόρους προερχόμενους από την οδική κυκλοφορία, όπως για παράδειγμα τα πρόστιμα για τροχαίες παραβάσεις, οι οποίοι θα αξιοποιούνται για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Οι Ευρωβουλευτές ζητούν επίσης από την Κομισιόν την ίδρυση μιας ευρωπαϊκής υπηρεσίας για την υποστήριξη μιας βιώσιμης, ασφαλούς και έξυπνης οδικής κυκλοφορίας.

Πηγή: Reuters