Τέξας: Σε ισχύ ο ακραίος νόμος για τις αμβλώσεις

Το Τέξας εισήγαγε έναν αυστηρό νόμο που περιορίζει τα γυναικεία δικαιώματα.

Ο νέος νόμος προβλέπει την απαγόρευση της άμβλωσης μετά την ανίχνευση καρδιακού παλμού του εμβρύου, πράγμα που καθίσταται δυνατό γύρω στις 6 εβδομάδες κύησης, σε μια χρονική στιγμή δηλαδή που η πλειοψηφία των γυναικών συνήθως δεν έχει ακόμα καταλάβει πως βρίσκεται σε ενδιαφέρουσα. Από το νόμο αυτόν δεν εξαιρούνται ούτε οι περιπτώσεις αιμομιξίας ή βιασμού παρά μόνο περιπτώσεις στις οποίες κινδυνεύει η ζωή της μητέρας για ιατρικούς λόγους.

Σε περίπτωση παραβίασης του νόμου του «πρώτου καρδιακού παλμού», οποιοσδήποτε Αμερικανός πολίτης -κάτοικος του Τέξας και μη- έχει τη δυνατότητα να κάνει καταγγελία και να ζητήσει αποζημίωση έως και 10.000 δολάρια σε αστικό δικαστήριο από τον γιατρό που παρέβλεψε το όριο των έξι εβδομάδων και ενεπλάκη στη διαδικασία.

Ο νόμος που εισήχθη στο Τέξας είναι ο αυστηρότερος νόμος κατά των δικαιωμάτων στην άμβλωση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ίδια προσπάθεια για περιορισμό του δικαιώματος της άμβλωσης έχει επιχειρηθεί σε τουλάχιστον 12 πολιτείες των ΗΠΑ στο παρελθόν αλλά όλες έχουν εμποδιστεί να τεθούν σε ισχύ εξαιτίας των ισχυρών αντιδράσεων που προκάλεσαν.

Το ανώτατο δικαστήριο επέτρεψε να παραμείνει σε ισχύ ο εν λόγω νόμος, αφαιρώντας από τις περισσότερες γυναίκες το δικαίωμα στην άμβλωση στη δεύτερη μεγαλύτερη πολιτεία της χώρας.

Ο νόμος μειώνει άμεσα και καταστροφικά την πρόσβαση στις αμβλώσεις στο Τέξας ενώ πιθανότατα θα αναγκάσει πολλές κλινικές αμβλώσεων να κλείσουν. Επιπλέον, θα εμποδίσει την πλειοψηφία των γυναικών του Τέξας (85%) να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες άμβλωσης, καθώς οι περισσότερες δεν γνωρίζουν ότι είναι έγκυες ήδη από τις έξι εβδομάδες, σύμφωνα με τους πολιτειακούς παρόχους αμβλώσεων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, καταδίκασε τον νέο νόμο και επιβεβαίωσε την υποστήριξη του Λευκού Οίκου στα δικαιώματα των αμβλώσεων.

Πηγή: www.theguardian.com