Τα Lego του οικολογικού ακτιβισμού

Ο “ακτιβιστής” Woody ξεκίνησε το Lego Rebellion κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, αναδημιουργώντας περιβαλλοντικές δράσεις στην πραγματική ζωή χρησιμοποιώντας τα πολύχρωμα τουβλάκια.

Το πρώτο έργο του Woody ήταν εμπνευσμένο από το εικονικό σκάφος bink που η Extinction Rebellion τοποθέτησε στο Oxford Circus του Λονδίνου κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης διαμαρτυρίας το 2019. Αγόρασε μερικά μεταχειρισμένα Lego από το διαδίκτυο, κατασκεύασε το σκάφος και το έδειξε σε φίλους και συναδέλφους ακτιβιστές.

Ο Βρετανός ακτιβιστής άρχισε να αναδημιουργεί περισσότερες σκηνές, συμπεριλαμβανομένων των δράσεων κατά του HS2 στο Ηνωμένο Βασίλειο και των διαδηλώσεων έξω από τα κεντρικά γραφεία της Coca Cola.

Ο Γούντι εμπνεύστηκε από την ιστορία μιας ρωσικής πόλης όπου απαγορεύτηκε η διαμαρτυρία. Οι κάτοικοι εκεί βρήκαν ένα παραθυράκι – σκεπτόμενοι ότι, ενώ οι άνθρωποι δεν επιτρεπόταν να συμμετέχουν, τα παιχνίδια μπορούσαν, επειδή δεν ήταν πολίτες της χώρας.

Η δουλειά ενός ακτιβιστή σπάνια είναι διασκεδαστική, αλλά ο ίδιος λέει ότι οι σκηνές από τούβλα έχουν αιχμαλωτίσει τη φαντασία των ανθρώπων – και τους έκαναν να γελάσουν μέσα στην τρέλα της όλης κλιματικής κρίσης.

Πρόκειται για μια μοναδική μορφή περιβαλλοντικής δράσης και αυτό που ξεκίνησε ως αστείο για το κλείδωμα του κτιρίου μεγάλωσε με τις εικόνες του καλλιτέχνη να κερδίζουν παγκόσμια αναγνώριση κατά τη διάρκεια της COP26.

Μέχρι το τέλος της διάσκεψης για το κλίμα, εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο είχαν δει τις εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο κόσμος έστελνε μηνύματα στον Γούντι από την Αυστραλία για τους Lego Rebels. Τρεις εβδομάδες αργότερα η Shell αποσύρθηκε από το πετρελαϊκό πεδίο Cambo. Υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις με ανθρώπους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να αναρωτιούνται γιατί επιλέγει να χρησιμοποιεί πλαστικά παιχνίδια. Αλλά, ο Γούντι λέει ότι οι μικροσκοπικοί άνθρωποι από Lego είναι σαν κι εμάς. Για εκείνον οι επαναστάτες Lego είναι μέρος του προβλήματος, με τον ίδιο τρόπο που οι άνθρωποι είναι μέρος του προβλήματος.

Όλα τα τούβλα που χρησιμοποιούνται για τις δράσεις είτε αγοράζονται μεταχειρισμένα είτε δωρίζονται. Πρόσφατες προσπάθειες για αειφορία σημαίνουν ότι ορισμένα από τα κομμάτια που χρησιμοποιούνται στις σκηνές Lego κατασκευάζονται πλέον από πλαστικό που παράγεται με αειφόρο τρόπο από ζαχαροκάλαμο και όχι από ορυκτά καύσιμα.

Ο Γούντι προσθέτει ότι, σε αντίθεση με τα πλαστικά μπουκάλια που είναι ο στόχος της δράσης Coca Cola του Lego Rebel, τα τουβλάκια παιχνιδιών χρησιμοποιούνται ξανά και ξανά. Ορισμένα από τα μεταχειρισμένα τουβλάκια που έχει αγοράσει στο διαδίκτυο χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1960 και του 70.

Μία από τις εγκαταστάσεις του Γούντι βρίσκεται σήμερα στο Κέντρο Έκτακτης Ανάγκης για το Κλίμα στο Guildford του Ηνωμένου Βασιλείου. Το ογκώδες έργο τριών επί τρία μέτρα είναι τοποθετημένο στο παράθυρο, προσελκύοντας τον κόσμο από τους δρόμους.

Ο ίδιος αναφέρει ότι είναι συναρπαστικό να περνάς χρόνο στο κέντρο, παρακολουθώντας τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ παιδιών και ενηλίκων. Τα παιδιά προσελκύονται από το Lego και οι γονείς τους θέλουν να τους εξηγήσουν τα μεγάλα ζητήματα που αντιπροσωπεύει το κομμάτι.

Υπάρχει χιούμορ, λέει, που επιτρέπει στους ανθρώπους να επεξεργαστούν τη δύσκολη πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής. Πολλές από τις διαμαρτυρίες του Extinction Rebellion, όπως το ροζ σκάφος, έχουν ένα στοιχείο του παραλόγου και ο Γούντι πιστεύει ότι το απηχεί αυτό με τους Lego Rebels.

Πηγή: euronews