Τουλάχιστον 4 ακτιβιστές για το περιβάλλον δολοφονούνται κάθε εβδομάδα

Πρώτες χώρες στη λίστα επικινδυνότητας είναι το Μεξικό, οι Φιλιππίνες και η Βραζιλία ενώ 3 στις 4 επιθέσεις γίνονται σε Κεντρική και Ν. Αμερική.

Τουλάχιστον 227 υπέρμαχοι για την προστασία του περιβάλλοντος ανά τον κόσμο δολοφονήθηκαν το 2020, πρακτικά δηλαδή σχεδόν τέσσερις κάθε εβδομάδα, οι περισσότεροι εκ των οποίων στην Λατινική Αμερική, όπως καταγγέλλει η ΜΚΟ Global Witness σε νέα έκθεσή της που δόθηκε  στη δημοσιότητα και στην οποία εκφράζει την ανησυχία της γι′ αυτό τον αριθμό ρεκόρ.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η Κολομβία έρχεται πρώτη σε αυτόν τον μακάβριο απολογισμό, με 65 ακτιβιστές και ηγέτες κοινοτήτων να έχουν δολοφονηθεί εξαιτίας της δέσμευσής τους υπέρ της υπεράσπισης της φύσης, σύμφωνα με την έκθεση. Εκτός Κολομβίας, το επίκεντρο των εγκλημάτων αυτών εντοπίζεται στο Μεξικό (30 δολοφονίες), στις Φιλιππίνες (29), στην Βραζιλία (20), στην Ονδούρα (17) και σε 12 άλλες χώρες.

Η Νοτιοαφρικανή περιβαλλοντική ακτιβίστρια Fikile Ntshangase πυροβολήθηκε στο ίδιο της το σπίτι

Σχεδόν ”τρεις επιθέσεις στις τέσσερις” έγιναν στην κεντρική ή τη νότια Αμερική, προσθέτει η Global Witness, υπογραμμίζοντας ότι οι επιθέσεις αυτές βρίσκονται σε συνεχή αύξηση από το 2018. Τα θύματα των δολοφονιών αυτών έχουν πολλά κοινά: το 70% από αυτά εργαζόταν για να τερματιστεί η αποψίλωση των δασών και ζούσαν σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Επίσης το ένα τρίτο από τα θύματα ανήκε σε κοινότητες αυτοχθόνων. Η Global Witness διατηρεί στατιστικά στοιχεία από το 2012 και σε αυτή την έκθεσή της διαπιστώνει σταθερή αύξηση των εγκλημάτων αυτών τις τρεις τελευταίες χρονιές (167 το 2018 και 212 το 2019). Η μη κυβερνητική οργάνωση θέλησε φέτος, όπως δηλώνει στην έκθεσή της, να προσελκύσει την προσοχή ”στις βιομηχανίες που αποτελούν την αιτία της κλιματικής κρίσης και τις επιθέσεις κατά των υπερασπιστών του περιβάλλοντος”.

Η Malungelo Xhakaza, κόρη της δολοφονημένης ακτιβίστριας για τα ανθρώπινα δικαιώματα Fikile Ntshangase που ήταν “ηγετική δύναμη στην εκστρατεία κατά του ανθρακωρυχείου Tendele

Η υλοτομία, η κατασκευή φραγμάτων, η αγροβιομηχανία και οι εξορύξεις αποτελούν τους τομείς που συνδέονται με την πλειονότητα των δολοφονιών υπέρμαχων της φύσης. ″Η επιδίωξη ολοένα πιο υψηλών κερδών (…) με το χαμηλότερο δυνατό κόστος δείχνει πάντα να καταλήγει στην ιδέα ότι αυτοί που εμποδίζουν τα σχέδια πρέπει να εξαφανιστούν”, σχολιάζει ο Αμερικανός περιβαλλοντολόγος Μπιλ Μακίμπεν, τον οποίο επικαλείται η έκθεση.

Ο Óscar Eyraud δολοφονήθηκε στο σπίτι του στο Μεξικό το 2020

Στο πλαίσιο των εισηγήσεών της, η MKO καλεί τον ΟΗΕ ”να αναγνωρίσει επισήμως το δικαίωμα σε ένα υγιές περιβάλλον”, η απουσία του οποίου δημιουργεί ”τεράστιο κενό” στο σημερινό σύστημα υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πηγή: www.bbc.com