Το Θέατρο του Δρόμου στην Ινδία στοχεύει στην αλλαγή του κόσμου

Το θέατρο είναι μια αρχαία πρακτική στην Ινδία. Είναι βαθιά ριζωμένο σε έναν πολιτισμό που χρονολογείται πριν από 5.000 χρόνια.

Το θέατρο του δρόμου, ευρέως γνωστό ως “nukkad natak”, παίζεται σε δημόσιους χώρους ως πλατφόρμα για την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων σε κοινωνικά ζητήματα. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, η δημοτικότητά του αυξήθηκε σημαντικά, γεγονός που ενθάρρυνε τα πολιτικά κόμματα και τις μεγάλες εταιρείες να χρησιμοποιούν το “nukkad” για τη δική τους διαφήμιση.

Η μορφή τέχνης έχει συνήθως μια απόχρωση από τα πάντα – χιούμορ, πολιτική σάτιρα και μουσική. Το Sukhmanch Theatre έχει ολοκληρώσει περισσότερες από 2.000 παραστάσεις θεάτρου δρόμου σε όλη την Ινδία. Οι παραστάσεις τους ρίχνουν φως στην ανισότητα των φύλων, τους γάμους παιδιών και την εμπορία ανθρώπων. “Μερικές φορές, το κοινό μένει σιωπηλό. Υπάρχουν μερικές στιγμές μετά το ‘nukkad’, δεν μπορώ να μιλήσω, δεν μπορούν να μιλήσουν. Οι περισσότεροι από αυτούς κλαίνε, πολλοί από αυτούς είναι σοκαρισμένοι ή θυμωμένοι”, εξηγεί η ιδρύτρια του θεάτρου Sukhmanch, Shilpi Marwaha.

Η μοναδική μορφή τέχνης προσεγγίζει μεγάλο κοινό καταρρίπτοντας τα παραδοσιακά θεατρικά εμπόδια. Το “Nukkad” σημαίνει κυριολεκτικά γωνία του δρόμου. Όπως συμβαίνει με κάθε άλλη μορφή ακτιβισμού, οι ηθοποιοί του δρόμου αντιμετώπισαν ορισμένες προκλήσεις. “Μια φορά δώσαμε παράσταση και μετά πήγαμε για ατομικές συζητήσεις. Εκεί η συζήτηση έγινε πολύ σοβαρή. Οι άνθρωποι έλεγαν ότι κακομαθαίνουμε τα κορίτσια τους, ότι τους μαθαίνουμε κακά πράγματα”, θυμάται η Shilpi.

Αλλά οι παραστάσεις στο δρόμο έχουν επίσης δώσει στην ομάδα τη γλώσσα για να συνδεθεί με τον κόσμο. Το θέατρο του δρόμου έχει δώσει φωνή σε όλους σε ολόκληρη την Ινδία. Οι ηθοποιοί συνεργάζονται κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων και των προβών, συζητούν διάφορες ιδέες και φροντίζουν να μιλούν για θέματα στα οποία πιστεύουν και να αμφισβητούν τις αρχές που ακολουθούνται εδώ και αιώνες από την κοινωνία.

Ο στόχος του θεάτρου Sukhmanch είναι σαφής: να μιλήσει ενάντια στην αδικία για έναν καλύτερο κόσμο. Οι ηθοποιοί γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει βασική φόρμουλα ή μονοπάτι για την αποστολή τους. Προσαρμόζουν τις παραστάσεις τους σε κάθε κατάσταση, ατμόσφαιρα και τόπο για να επιφέρουν κοινωνική αλλαγή στην Ινδία.

Πηγή: euronews