Το Μουσείο του Ρότερνταμ φιλοξενεί 151 χιλιάδες μοναδικά εκθέματα

Μια αποθήκη έργων τέχνης, σηματοδοτεί μια νέα εποχή για αυτό που γνωρίζουμε ως μουσείο!

Το Μουσείο Boijmans Van Beuningen, σε συνεργασία με τον δήμο του Ρότερνταμ και το Ίδρυμα De Verre Bergen εγκαινίασαν το Depot Boijmans Van Beuningen, ένα κτίριο αποθήκευσης έργων τέχνης.
Το κτήριο έχει χαρακτηριστεί, «η πρώτη δημόσια αποθήκη τέχνης στον κόσμο». Αυτό το μουσείο όμως έχει διαφορετική δυναμική και λειτουργία από εκείνη ενός μουσείου – δεν υπάρχουν εκθέσεις, υπάρχουν όμως  151.000 έργα τέχνης να θαυμάσει κανείς.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες αποθήκες μουσείων το Depot Boijmans Van Beuningen είναι ανοιχτό στο κοινό, και αποκαλύπτει ολόκληρη τη συλλογή του στο κοινό, ενώ τα περισσότερα μουσεία μπορούν να παρουσιάσουν μόνο περίπου το 20% ή λιγότερο των εκθεμάτων τους.

Οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν τις διάφορες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις του κτιρίου, οι οποίες παρουσιάζουν πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, έπιπλα, κεραμικά και άλλα.

Τη μοναδική μορφή σε σχήμα μπολ έδωσε στο μουσείο το αρχιτεκτονικό γραφείο MVRDV ντυνοντάς το με έναν γυάλινο καθρέφτη, ενώ η οροφή του είναι ένας κήπος γεμάτος δέντρα. Στο εσωτερικό συνδυάζει αποθηκευτικούς χώρους με στούντιο και αίθουσες συντήρησης. Το κτίριο περιέχει 63.000 πίνακες, φωτογραφίες, ταινίες και αντικείμενα και 88.000 εκτυπώσεις και σχέδια.

Πηγή: ipop