Το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους

Εμπνευσμένο από το γερμανικό κίνημα Μπάουχαους το οποίο αναπτύχθηκε κατά την περίοδο του μεσοπολέμου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ξεκίνησε το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους, μία πρωτοβουλία που όπως αναφέρει και η ίδια θα παρέχει συστηματική αλλαγή, προσφέροντας τη δική της ξεχωριστή αισθητική, ώστε να ταιριάζει με το στυλ με τη βιωσιμότητα…

Αλλά με τι ακριβώς συνεπάγεται το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους και πού στοχεύει;

Το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους πρόκειται για μία δημιουργική και διεπιστημονική πρωτοβουλία που λειτουργεί ως σημείο συνάντησης για τον σχεδιασμό μελλοντικών τρόπων διαβίωσης, το σημείο συνάντησης της τέχνης και του πολιτισμού με την κοινωνική ένταξη, την επιστήμη και την τεχνολογία. Φέρνει την Πράσινη Συμφωνία στους χώρους ζωής μας και μας καλεί όλους να ξεκινήσουμε συλλογικά να φανταστούμε και να οικοδομήσουμε ένα μέλλον βιώσιμο, χωρίς αποκλεισμούς και όμορφο, τόσο για τον νου όσο και για την ψυχή μας.

 Το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους έχει ως στόχο:

  • Να φέρει σε επαφή πολίτες, ειδικούς, επιχειρήσεις και θεσμικά όργανα ώστε να διευκολυνθούν οι συζητήσεις προκειμένου να καταστούν οι χώροι διαβίωσης του αύριο πιο προσιτοί και προσβάσιμοι.
  • Να κινητοποιήσει σχεδιαστές, αρχιτέκτονες, μηχανικούς, επιστήμονες, φοιτητές και δημιουργικά πνεύματα από διάφορους επιστημονικούς κλάδους για σκεφτούν από το μηδέν τι μπορεί να είναι η βιώσιμη διαβίωση στην Ευρώπη και πέραν αυτής.
  • Να προσπαθήσει να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής μας. Θα αναδείξει την αξία της απλότητας, της λειτουργικότητας και της κυκλικότητας των υλικών, χωρίς συμβιβασμούς σε ό,τι αφορά την άνεση και την ελκυστικότητα στην καθημερινή μας ζωή.
  • Να παράσχει χρηματοδοτική στήριξη σε καινοτόμες ιδέες και προϊόνταμέσω ad-hoc προσκλήσεων υποβολής προτάσεων και συντονισμένων προγραμμάτων που περιλαμβάνονται στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προσπαθώντας να χαράξει μία νέα πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωση δηλώνει χαρακτηριστικά “Επιθυμώ το NextGenerationEU να δώσει ώθηση σε ένα ευρωπαϊκό κύμα ανακαινίσεων και να καταστήσει την Ένωσή μας πρωτοπόρο στην κυκλική οικονομία. Ωστόσο, δεν πρόκειται μόνο για περιβαλλοντικό ή οικονομικό έργο: πρέπει να αποτελέσει και ένα νέο πολιτιστικό έργο για την Ευρώπη.”

Ανάμεσα στα 18 μέλη του High Level Roundtable Committee του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους είναι και η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, Πρόεδρος και Συνιδρύτρια του World Human Forum.

Δείτε και τα υπόλοιπα μέλη εδώ: https://europa.eu/new-european-bauhaus/about/high-level-roundtable_en

Μάθε περισσότερα για το Νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus: https://europa.eu/new-european-bauhaus/about/about-initiative_en