Το παλιότερο άστρο στο Σύμπαν

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble τράβηξε μια εικόνα για τα βιβλία της ιστορίας, με το πιο απομακρυσμένο, μοναχικό αστέρι που έχει παρατηρηθεί ποτέ, όπως ανακοίνωσε επισήμως η NASA.

Το αστέρι απέχει 12,9 δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη και σχηματίστηκε μέσα σε λιγότερο από ένα δισεκατομμύριο χρόνια από τη Μεγάλη Έκρηξη που δημιούργησε το Σύμπαν πριν από περίπου 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια.

Το άστρο εκτιμάται ότι έχει περίπου 50 φορές μεγαλύτερη μάζα από τον ήλιο και είναι εκατομμύρια φορές φωτεινότερο. Ονομάστηκε Earendel, που θα πει «πρωινό αστέρι» στα παλιά αγγλικά. Προηγουμένως, το πιο μακρινό αστέρι που είχε παρατηρηθεί ποτέ ήταν ο Ίκαρος, σε απόσταση περίπου 9 δισεκατομμυρίων ετών φωτός. Και αυτό είχε εντοπιστεί από το τροχιακό τηλεσκόπιο Hubble το 2016 στο πλαίσιο έρευνας μιας ομάδας αστρονόμων, όπου συμμετείχε και η Δρ Φράι.

Σύμφωνα με τους αστρονόμους, τα μεμονωμένα αστέρια που βρίσκονται μακριά από τη Γη είναι συχνά πολύ αμυδρά για να εντοπιστούν, ακόμα και από ισχυρά τηλεσκόπια. Όμως το Hubble κατάφερε να εντοπίσει το Earendel με τη βοήθεια ενός φαινομένου που είναι γνωστό ως βαρυτικός φακός, κατά το οποίο η βαρύτητα που κάμπτει το φως από τα ογκώδη ουράνια αντικείμενα, λειτουργεί ως ένας διαστρικός μεγεθυντικός φακός.