Το πείραμα της Βαρκελώνης που αλλάζει τη ζωή όλης της πόλης

Μια ασυνήθιστη ησυχία παρατηρείται σε ορισμένες γειτονιές της Βαρκελώνης, καθώς οι καθημερινοί θόρυβοι έχουν αντικατασταθεί από παιδικές φωνές και κελαηδίσματα πουλιών…

Αντίο θόρυβοι!
Το ριζοσπαστικό αυτό σχέδιο ακούει στο όνομα Superblocks και έχει ως στόχο την μείωση των επιπέδων θορύβου και της ρύπανσης από την κυκλοφορία, με απώτερο στόχο τη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας των κατοίκων της. Οι χώροι στάθμευσης πλέον είναι υπόγειοι και οι θέσεις πάρκινγκ έχουν αντικατασταθεί με παιδικές χαρές, δέντρα και πεζόδρομους. Στη ζώνη αυτή λοιπόν απαγορεύτηκε η κίνηση των ρυπογόνων οχημάτων, ενώ για τυχόν παραβάσεις, έχουν υπολογιστεί πρόστιμα ύψους από 100 έως 500 ευρώ. Η συγκεκριμένη ζώνη χαμηλών εκπομπών επιπλέον θα παρακολουθείται συνολικά από 150 κάμερες, με στόχο να επιβεβαιωθεί η επιτυχημένη εφαρμογή του πλάνου.

Η έρευνα
Σε πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης, τονίστηκε πως η ένταξη 503 μπλοκ στο σχέδιο, θα επιφέρει μείωση των ΙΧ κατά 230.000 εβδομαδιαίως, καθώς οι κάτοικοι θα χρησιμοποιούν τις δημόσιες συγκοινωνίες, τα ποδήλατά τους ή ακόμα καλύτερα θα περπατάνε. Επίσης, τονίστηκε το όφελος για την ψυχική υγεία των κατοίκων και ειδικά των ηλικιωμένων, καθώς η πρόσβαση σε αυτούς τους χώρους θα περιορίσει την αίσθηση απομόνωσης και μοναξιάς.

Οι αντιδράσεις
Όπως σε κάθε τι νέο όμως, υπάρχουν θετικές, αλλά και αρνητικές αντιδράσεις. Ορισμένοι κάτοικοι αντιδρούν, είτε γιατί επιθυμούν να έχουν τα αυτοκίνητά τους παρκαρισμένα έξω από τα σπίτια τους, είτε γιατί διαθέτουν τοπικές επιχειρήσεις και θεωρούν ότι με τη διακοπή της ροής της κυκλοφορίας, θα επηρεαστεί το εμπόριο. Επίσης, υπάρχει ο φόβος πως θα αυξηθούν οι τιμές ακινήτων και ενοικίων. Μέχρι στιγμής η πόλη αριθμεί έξι superblocks και έχει δρομολογήσει εκατοντάδες ακόμα, με στόχο η Βαρκελώνη να λειτουργήσει ως παράδειγμα και για άλλες μεγαλουπόλεις.


Πηγή: www.lifo.gr