Το πιο οικολογικό λαχείο της ιστορίας

Ένας Γάλλος κέρδισε 199 εκατ. ευρώ στο λαχείο και αποφάσισε να τα διαθέσει για τη σωτηρία του πλανήτη.

Ένας υπερτυχερός Γάλλος κέρδισε το ιλιγγιώδες ποσό των 199 εκατ. ευρώ στο τζακ ποτ και αντί να τα ξοδέψει για μια άνετη και γεμάτη χλιδή ζωή, τα δώρισε για την δημιουργία ενός ιδρύματος για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο νικητής, με το παρατσούκλι «Guy» που του δόθηκε από τον γαλλικό όμιλο λοταρίας Françaises des Jeux (FDJ), κέρδισε τα χρήματα τον Δεκέμβριο του 2020. Εκείνη την εποχή, το τζακ ποτ ήταν το μεγαλύτερο στην ιστορία του EuroMillions, μιας λοταρίας στην οποία συμμετείχαν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Κλιματολόγοι από όλο τον κόσμο ανέφεραν πως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρέπει να αντικαταστήσουν τα ορυκτά καύσιμα, για να αποτραπούν θανατηφόρες και καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Η ενεργειακή μετάβαση πρέπει να συμβεί εντός αυτής της δεκαετίας, σύμφωνα με την Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή.

Αναπολώντας τη στιγμή της νίκης του, ο «Guy» είπε στη Le Parisien ότι αφότου ανακοινώθηκε ότι ήταν πράγματι ο νικητής, αποφάσισε να αξιοποιήσει τα χρήματα του για καλό σκοπό. Έτσι και έκανε δημιουργώντας ένα ίδρυμα, το Anyama, που πήρε το όνομά του από μια πόλη στην Ακτή Ελεφαντοστού, όπου πέρασε αρκετά χρόνια κατά την παιδική του ηλικία.

Όπως αναφέρεται στον ιστότοπο του ιδρύματος, μια ανάμνηση που είχε ο άνθρωπος αυτός με φορτηγά που φόρτωναν κομμένα δέντρα στην Ακτή Ελφαντοστού τον παρακίνησε να ασχοληθεί ενεργά με το περιβάλλον. Η ομάδα της FDJ χαιρέτισε την απόφασή του να δωρίσει το μεγαλύτερο μέρος του βραβείου του για τη διάσωση του περιβάλλοντος, δήλωσε στο CNNi ο εκπρόσωπος του ομίλου Θίμπολτ Μόνγκις, χαρακτηρίζοντάς το ως μια εξαιρετική και γενναιόδωρη χειρονομία.

Πηγή: cnn