Το ALPHA MISSION -ΔΗΛΟΣ σε μια μοναδική προβολή απόψε στο COSPAR

Φέτος η Αθήνα φιλοξενεί για πρώτη φορά την 44η Επιστημονική Συνέλευση COSPAR της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διαστημική Έρευνα.

Ολόκληρη η παγκόσμια επιστημονική και διαστημική κοινότητα προσβλέπει στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα, με την πόλη να φιλοξενεί πάνω από δύο χιλιάδες καταξιωμένους επιστήμονες στην 44η Επιστημονική Συνέλευση της COSPAR. Το συνέδριο, που φέτος πραγματοποιείται στην Αθήνα από τις 16 έως τις 24 Ιουλίου 2022, έχει επίσης ως στόχο να παρουσιάσει τις σημαντικότερες ανακοινώσεις του συνεδρίου και να επιτύχει τη διάδοση της επιστήμης στο ελληνικό και διεθνές κοινό.

Η συναυλία “ALPHA MISSION -ΔΗΛΟΣ: οι [αβέβαιες] τέσσερις εποχές” θα προβληθεί στο πλαίσιο της τελετής λήξης την Παρασκευή 22 Ιουλίου στις 7:30μμ. Το μήνυμα της Δήλου θα διαδοθεί σε ολόκληρη την κοινότητα της αστροφυσικής και όχι μόνο, λίγες ημέρες μετά την 53η επέτειο της διαστημικής αποστολής Απόλλων 11.

Σημαντικοί διαστημικοί οργανισμοί όπως η NASA, η ESA, η CNES, η JAXA, η CSA θα είναι παρόντες με περισσότερους από 2.000 επιστήμονες παγκόσμιας κλάσης, 3.500 επιστημονικές εργασίες, 8 θεματικές ενότητες και 12 πάνελ, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεμάτων από την κλιματική αλλαγή έως τη χρήση μικροδορυφόρων στη βιώσιμη ανάπτυξη. Στις βασικές παρουσιάσεις που συνοδεύουν το συνέδριο περιλαμβάνεται η παρουσίαση των πρώτων εικόνων και αποτελεσμάτων από το περίφημο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA, που βρίσκεται ήδη σε τροχιά.

“Το επιστημονικό πρόγραμμα του συνεδρίου καλύπτει μελέτες και ερευνητικά αποτελέσματα που εκτείνονται από την επιφάνεια της Γης μέχρι την ατμόσφαιρα, τον Ήλιο, τους πλανήτες του ηλιακού συστήματος, τους εξωπλανήτες, την αστροβιολογία, τους γαλαξίες, ακόμη και τις μαύρες τρύπες”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Διαστημικής Έρευνας της Ακαδημίας Αθηνών και Πρόεδρος της Επιστημονικής Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, κ. Σταμάτης Κριμιζής.

Οι επιστήμονες που δεν κατάφεραν να έρθουν στην Αθήνα θα παρουσιάσουν το έργο τους μέσω εκπομπών, όπως έκανε και ο διάσημος κιθαρίστας των Queen Brian May, ο οποίος μπήκε στο διαδίκτυο λίγο πριν από τη ζωντανή συναυλία του, αποδεικνύοντας στην πράξη τη σημασία της σύγκλισης της τέχνης με τη διαστημική τεχνολογία.

Δείτε το βίντεο με τη δήλωσή του: